2018-03-30T13:33:48+02:00 29. марта, 2018. 14:38 |

ОБНОВЉИВИ ИЗВОРИ И ШТЕДЊА ЕНЕРГИЈЕ

Проф.др Милован Живковић, Милутин Станковић

У оквиру програма обележавања великог јубилеја – 150 година Савеза инжењера и техничара Србије, у организацији Савеза друштава инжењера и техничара града Пожаревца и Савеза машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије у  Високој техничкој школи струковних студија одржана је трибина на тему обновљивих извора и рационалног коришћења енергије.

            Отварајући трибину, председник СДИТ-а Милутин Станковић је подсетио да је у протеклом периоду одржано низ саветовања у вези коришћења мини хидроелектрана, биомасе, енергије ветра, соларне енергије и пет сајмова енергетске ефикасности и алтернативних извора енергије.

            -Циљ данашњег саветовања је да широј јавности и стручним људима приближимо   из неког другог угла могућности рационалног коришћења соларне енергије на мањим објектима и биомасе које на овим просторима има у огромним количинама, казао је Станковић.

            О соларним изворима електричне енергије на мањим објектима, о начину и избору елемената, уградњи тих постројења и рационалности њихове примене говорио је проф. др Зоран Стевић са Електротехничког факултета. Друго предавање о биогасним постројењима, која представљају једно од најактуелнијих и најбољих обновљивих извора енергије одржао је проф. др Мирослав Станојевић. Завршно предавање тицало се највећих проблема на постројењима климатизације која троше велике количине енергије, а о њима је излагао проф. др Милован Живковић, председник СМЕИТС и потпредседник СИТС.

            -Огромне количине топлоте  у различитим постројењима мора да се рационално и на адекватан начин користи. Наш циљ је да укажемо на то да енергија мора да се штеди, јер себичност човека довела је до тога да се уништава животна средина. То значи да мора да се води рачуна о природним ресурсима како бисмо имали један обећавајући опстанак људске врсте на земљиној кугли. Морамо да користимо фосилна горива и да се што више преоријентишемо на обновљиве изворе енергије, истакао је професор Живковић.

                                                                                                                        Д.Динић