• Угаљ за нових 350 мегавата


  ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА ПРОШИРЕЊУ КОПА „ДРМНО“

  DSC_0238Монтажом рударске опреме на Копу „Дрмно“ започела друга фаза реализације кинеског кредитног аранжмана  – Обезбедиће се производња угља од 12 милиона тона годишње за нови термоблок од 350 MW „Костолац Б3“

  Реализација  друге фазе кинеског кредитног аранжмана започела је у понедељак, 23. jануара, на Копу „Дрмно“, монтажом рударске опреме – новог БТО система. Вредност радова је 123 милиона долара, а извођач је по склопљеном уговору кинеска компанијa „CMEC”, која ће водити комплетан посао. Подизвођачи су немачки „КRUP”, компанија „SANDVIK“ из Шведске, као и српске електро и машинске компаније. Detaljnije…


 • ТЕ КО Костолац: Рекордних 6,7 милијарди киловата


  Grcic u Kostolcu-07-TE Kostolac GLAVNMA FOTOПоследње вечери сада већ прошле 2016. године, вршилац дужности генералног директора „Електропривреде Србије“, Милорад Грчић, заједно са извршним директором за техничке послове производње енергије, Савом Безмаревићем посетио је најпре Диспечерски центар Копа „Дрмно“, а потом и Термоелектрану „Костолац Б“.

               Са Грчићем и Безмаревићем били су и директор за производњу електричне енергије у Огранку „Костолац“, Ненад Марковић као и директор за производњу угља, Иван Ташић.

                Милорад Грчић, в.д. директор ЕПС-а, преко радио линије у диспечерском центру Копа „Дрмно“ обратио се рударима, који су новогодишње ноћи радили на свих шест система на копу. Укупно је  у смени било 250 запослених. Грчић им је честитао Нову годину рекавши да је јасно да се прво треба обратити рударима, јер ту све почиње:

                „Треба прво њима рећи хвала, јер да нема рудара онда не би било угља ни термоелектрана, ни струје. Свима желим здравље, без рудара, без угља термосектор, термоелектране су бескорисне. Потпуно сам свестан у каквим условима радите, надам се да ћемо сви заједно из године у године успети да побољшамо радне услове“.

                Костолачки рудари су у 2016.години први пут остварили максимално пројектовану производњу од 9 милиона тона.

                Милорад Грчић је потом обишао и термоелектране „Костолац Б“ и са термокоманде Нову годину честитао енергетичарима где се обратио и новинарима:

                “Постоји велики разлог зашто смо вечерас одабрали да посетимо Костолац, односно Коп „Дрмно“ и термоелектрану „Костолац Б“. Разлог је рекордна производња угља и електричне енергије од оснивања. Термоелектране су у 2016. произвеле 6,7 милијарди киловат часова електричне енергије и то је највећа производња у историји“, рекао је.

                Претходни рекорд костолачких термоблокова био је 6,5 милијарди киловата и остварен је 2013. године:

                “То су довољни разлози, рекао је Грчић да људима, свим запосленима у овом систему пожелимо у директном контакту срећну Нову годину.

                Приликом ове посете Милорад Грчић је изразио очекивања да се оваква производња угља и електричне енергије одржи и повећа наредних година.

                   Највише у историји

               Рудари на површинском копу „Дрмно“ ископали су прошле године више од 9 милиона тона угља, а пројектовани циљ био је управо 9 милиона тона. Иначе, на Копу је ангажовано шест система, који раде на откривци јаловине и ископавању угља неопходног пре свега за производњу струје у четири блока костолачких термоелектрана.

              Најстарији блок, „Костолац А1“ има снагу од 100 мегавата, „Костолац А2“ 200 киловата и оба блока у Дрмну, „Б1“ и „Б2“ по 350 мегавата, што је максимална производња након ревитализације.

              Прошле, 2016. године, костолачке термолектране произвеле су  и Електропривреди Србије испоручиле рекордних 6,7 милијарди киловат часова електричне енергије.

              Из костолачких термоелектрана греју се градови Пожаревац и Костолац као и села Стари Костолац, Дрмно, Петка, Кленовник, мрежа топлификације се тренутно ради и за село Ћириковац, а план је и да Острово буде прикључено на систем.


 • У „ТЕ-КО Костолац“ оборен рекорд у производњи струје


  ТЕ КО Костолац

  ТЕ КО Костолац

  Термоелектране огранка „ТЕ-КО Костолац“ обориле су годишњи рекорд у производњи електричне енергије и од почетка године до 19. децембра испоручиле око 6.496.000 мегават-сати. ТЕ „Костолац А“ и ТЕ „Костолац Б“ тиме су надмашиле производни учинак из 2013. године када је остварена производња од око 6.472.000 мегават-сати. Detaljnije…


 • На прагу остварења годишњег плана


   

  1Термоелектране „Костолац А“ и „Костолац Б“ премашиле су план производње за шест одсто и од почетка године до 15. новембра испоручиле електроенергетском систему ЕПС-а око 5,79 милијарди киловат-часова електричне енергије.

             Ненад Марковић, директор за производњу енергије у огранку „ТЕ–КО Костолац“, истакао је да се планови остварују уз велико залагање радника у секторима производње и одржавања. Detaljnije…


 • За изградњу трафостанице 10 милиона евра


  Невенка Зељковић се обраћа новинарима

  Невенка Зељковић се обраћа новинарима

  Пожаревачка локална самоуправа пренела је два хектара земљишта у Индустријској зони, без накнаде, на Републику Србију, у циљу изградње трафостанице 110/35/10 КВ „Пожаревац 2“.

             Уговор су потписали градоначелник Пожаревца Бане Спасовић и начелница Одељења за располагање грађевинским земљиштем Републичке дирекције за имовину Невенка Зељковић.

             По речима градоначелника Банета Спасовића, у последњих неколико месеци активно се ради на обезбеђивању адекватних услова за Индустријску зону. Detaljnije…