• У Церовици: Санација водоводне мреже


  21319209_1853437171348051_217491462313848892_o-960x600_cПочетком протекле седмице отпочели су радови на реконструкцији и санацији дела водоводне мреже у Церовици. Пројектом је предвиђено постављање нових 2.300 метара окитен црева.

  Вредност  пројекта је близу 2.000.000 динара, а рок за завршетак је до краја ове године. Пројекат финансира локална самоуправа, а радове изводи Јавно комунално предузеће „Кучево“.


 • „АКТУЕЛНИ ПРОГРАМИ ПОДРШКЕ ММСП У 2017. ГОДИНИ“: Помоћ државе привредницима


  IMG_9818

  Регионална привредна комора Браничевског и Подунавског управног округа и Центар за привредна питања ПКС у сарадњи са Регионалном развојном агенцијом „Браничево – Подунавље“, 1. јуна организовала је презентацију на тему „Актуелни програми подршке ММСП у 2017. години“. Циљ стручног скупа био је информисање привредних друштава ММСП и предузетника о актуелним програмима подршке Министарства привреде који се спроводе у сарадњи са Фондом за развој и Развојном агенцијом Србије.
  Ова и наредне године су године предузетништва и с тим у вези, Влада Србије је издвојила 18,2 милијарде динара за разне програме и 1,5 милијарди динара за „start up“ –ове. Такође, за ову годину је превиђено 556 милиона динара за увоз опреме.
  Опширније о овој теми можете прочитати у наредном броју листа „Реч народа“, који ће се на киосцима наћи 6. јуна.

   

  Д. Динић


 • Угаљ за нових 350 мегавата


  ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА ПРОШИРЕЊУ КОПА „ДРМНО“

  DSC_0238Монтажом рударске опреме на Копу „Дрмно“ започела друга фаза реализације кинеског кредитног аранжмана  – Обезбедиће се производња угља од 12 милиона тона годишње за нови термоблок од 350 MW „Костолац Б3“

  Реализација  друге фазе кинеског кредитног аранжмана започела је у понедељак, 23. jануара, на Копу „Дрмно“, монтажом рударске опреме – новог БТО система. Вредност радова је 123 милиона долара, а извођач је по склопљеном уговору кинеска компанијa „CMEC”, која ће водити комплетан посао. Подизвођачи су немачки „КRUP”, компанија „SANDVIK“ из Шведске, као и српске електро и машинске компаније. Detaljnije…


 • ТЕ КО Костолац: Рекордних 6,7 милијарди киловата


  Grcic u Kostolcu-07-TE Kostolac GLAVNMA FOTOПоследње вечери сада већ прошле 2016. године, вршилац дужности генералног директора „Електропривреде Србије“, Милорад Грчић, заједно са извршним директором за техничке послове производње енергије, Савом Безмаревићем посетио је најпре Диспечерски центар Копа „Дрмно“, а потом и Термоелектрану „Костолац Б“.

               Са Грчићем и Безмаревићем били су и директор за производњу електричне енергије у Огранку „Костолац“, Ненад Марковић као и директор за производњу угља, Иван Ташић.

                Милорад Грчић, в.д. директор ЕПС-а, преко радио линије у диспечерском центру Копа „Дрмно“ обратио се рударима, који су новогодишње ноћи радили на свих шест система на копу. Укупно је  у смени било 250 запослених. Грчић им је честитао Нову годину рекавши да је јасно да се прво треба обратити рударима, јер ту све почиње:

                „Треба прво њима рећи хвала, јер да нема рудара онда не би било угља ни термоелектрана, ни струје. Свима желим здравље, без рудара, без угља термосектор, термоелектране су бескорисне. Потпуно сам свестан у каквим условима радите, надам се да ћемо сви заједно из године у године успети да побољшамо радне услове“.

                Костолачки рудари су у 2016.години први пут остварили максимално пројектовану производњу од 9 милиона тона.

                Милорад Грчић је потом обишао и термоелектране „Костолац Б“ и са термокоманде Нову годину честитао енергетичарима где се обратио и новинарима:

                “Постоји велики разлог зашто смо вечерас одабрали да посетимо Костолац, односно Коп „Дрмно“ и термоелектрану „Костолац Б“. Разлог је рекордна производња угља и електричне енергије од оснивања. Термоелектране су у 2016. произвеле 6,7 милијарди киловат часова електричне енергије и то је највећа производња у историји“, рекао је.

                Претходни рекорд костолачких термоблокова био је 6,5 милијарди киловата и остварен је 2013. године:

                “То су довољни разлози, рекао је Грчић да људима, свим запосленима у овом систему пожелимо у директном контакту срећну Нову годину.

                Приликом ове посете Милорад Грчић је изразио очекивања да се оваква производња угља и електричне енергије одржи и повећа наредних година.

                   Највише у историји

               Рудари на површинском копу „Дрмно“ ископали су прошле године више од 9 милиона тона угља, а пројектовани циљ био је управо 9 милиона тона. Иначе, на Копу је ангажовано шест система, који раде на откривци јаловине и ископавању угља неопходног пре свега за производњу струје у четири блока костолачких термоелектрана.

              Најстарији блок, „Костолац А1“ има снагу од 100 мегавата, „Костолац А2“ 200 киловата и оба блока у Дрмну, „Б1“ и „Б2“ по 350 мегавата, што је максимална производња након ревитализације.

              Прошле, 2016. године, костолачке термолектране произвеле су  и Електропривреди Србије испоручиле рекордних 6,7 милијарди киловат часова електричне енергије.

              Из костолачких термоелектрана греју се градови Пожаревац и Костолац као и села Стари Костолац, Дрмно, Петка, Кленовник, мрежа топлификације се тренутно ради и за село Ћириковац, а план је и да Острово буде прикључено на систем.


 • У „ТЕ-КО Костолац“ оборен рекорд у производњи струје


  ТЕ КО Костолац

  ТЕ КО Костолац

  Термоелектране огранка „ТЕ-КО Костолац“ обориле су годишњи рекорд у производњи електричне енергије и од почетка године до 19. децембра испоручиле око 6.496.000 мегават-сати. ТЕ „Костолац А“ и ТЕ „Костолац Б“ тиме су надмашиле производни учинак из 2013. године када је остварена производња од око 6.472.000 мегават-сати. Detaljnije…