Централна свечаност поводом прославе Дана Основне школе „Свети Сава“ у Пожаревцу, организована је у Центру за културу. Ову образовну установу основану 1911. године данас чини централна школа у Пожаревцу са 23 одељења редовне наставе и једним одељењем ученика са тешкоћама у учењу и развоју, издвојено одељење четвороразредне школе у Ћириковцу са 4 одељења и 9 одељења полазника, при чему се 4 налазе у централној школи и 5 у казнено поправним заводима Забела и Пожаревац. Укупан број одељења у овој школској години је 37. Школу у којој је укупно запослено око 70 радника похађа нешто мање од 600 ученика и преко 100 полазника.

Обраћајући се присутнима директорка Школе Маргарета Секуловић подсетила је на неке од активности које је Школа, поред успешне редовне наставе реализовала у овој школској години.

-Вреди поменути Смотру знања на тему „Србија“, остварену међународну сарадњу са Словенијом учешћем на драмској смотри „Са позорнице на позорницу“ у Марибору, реализацију пројекта Еразмус плус „Целоживотно учење као образовање за будућност“, као и „Образовање у затвору – начин да се буде слободан“, остваривање програмских активности међународног пројекта Еко – школа, учешће на спортским манифестацијама, смотрама, конкурсима и такмичењима градског и републичког нивоа. Школа остварује веома плодну и успешну сарадњу са Градском управом Пожаревца о чему сведоче и инвестициона улагања: замена врата и прозора у централној школској згради и ограђивање школског дворишта у издвојеном одељењу у Ћириковцу. Такође, треба истаћи и сарадњу са Школском управом Пожаревац која представља спону између Школе и Министарства просвете, науке и технолошког развоја и кроз међусобну комуникацију обезбеђује ажурност и висок квалитет рада. Ту је и сарадња са бројним јавним и приватним предузећима што је од великог значаја за успешан рад Школе, која се може похвалити и одличном сарадњом са Школским одбором и Саветом родитеља. За успешан рад једне школе неопходни су професионализам, ангажованост, посвећеност, толеранција, разумевање, подршка, сарадња и сви запослени настоје да свакодневним активностима допринесу подизању угледа и унапређивању рада школе. Наше највеће богатство су наши ученици и њихови успеси које постижу на такмичењима, конкурсима, смотрама, манифестацијама свих нивоа, а то потврђује и чињеница да смо за постигнуте резултате  доделили око 130 награда пре ове свечаности, закључила је Маргарета Секуловић.

Потом су ученици млађих и старијих разреда учествовали на манифестацији „Фестивал младих“, док су ученицима – учесницима и освајачима награда на републичким такмичењима уручена признања. За успешну сарадњу захвалнице су додељене: Граду Пожаревцу, Школској управи Пожаревац, „Дунав осигурању“, „Евротрговини – Маџар Шапине“, издавачким кућама „Креативни центар“, „Бигз“ и „Клет“, ОШ „Небојша Јерковић“ Буђановци, КПЗ за жене Пожаревац, КПЗ Забела, Мирјани Милановић, Друштву андрагога Србије, Зорану Рајчићу.

            Свечаности су присуствовали чланица Градског већа Ана Миљанић, представници и директори јавних и приватних предузећа, институција и организација, директори основних и средњих школа, издавачких кућа, директорка Мреже регионалних центара за стручно усавршавање запослених у просвети Србије.

                                                                                              Текст: Д.Динић

Фото:В.Милић

Share.

Comments are closed.

Skip to content