У ЦРВЕНОМ КРСТУ СРБИЈЕ УРУЧЕНА ПРИЗНАЊА

Пожаревац по пети пут најхуманији град

-На свечаности поводом обележавања 14. јуна, Светског дана добровољних давалаца крви, награђена три града и осам општина

Најхуманији градови и општине Најхуманијим градом у Србији пету годину заредом проглашен је Пожаревац са процентом од 7,81 посто јединица крви у односу на 100 становника.Следе Крагујевац са 4,48 и Јагодина са 4,35 одсто. У категорији општина, признања су отишла у руке организација у Лазаревцу (6,05 посто), Новом Бечеју (5,20 одсто), Бачкој Паланци (5,17 посто), Инђији (5,00), Земуну и Деспотовцу (по 4,99 процената) и Кањижи (4,79 одсто).
Најхуманији градови и општине
Најхуманијим градом у Србији пету годину заредом проглашен је Пожаревац са процентом од 7,81 посто јединица крви у односу на 100 становника.Следе Крагујевац са 4,48 и Јагодина са 4,35 одсто. У категорији општина, признања су отишла у руке организација у Лазаревцу (6,05 посто), Новом Бечеју (5,20 одсто), Бачкој Паланци (5,17 посто), Инђији (5,00), Земуну и Деспотовцу (по 4,99 процената) и Кањижи (4,79 одсто).

Поводом 14. јуна, Светског дана добровољних давалаца крви, у Црвеном крсту Србије, организована је свечаност на којој су у области добровољног давалаштва крви, организацијама ЦК из целе Србије, уручена највиша признања за 2015. годину.

Ове године Светски дан добровољних давалаца крви обележен је под слоганом “Све нас повезује крв. Подели живот, дај крв”.

Три града и осам општина, који су на добровољно давалаштво крви   мотивисали највише становника, примили су признања “За најхуманији град”, односно “За најхуманију општину” у Србији. Награде је уручио лични изасланик председника Републике Србије Томислава Николића, генерални секретар Недељко Тењовић. Свечаној додели признања присуствовали су и в. д. директора Института за трансфузију крви Србије др Градимир Богдановић, председник Црвеног крста Србије др Драган Радовановић, генерална секретарка ЦК Весна Миленовић, као и многобројни представници хуманитарних организација.

По речима председника ЦК Србије др Драгана Радовановића, у години, у којој Црвени крст Србије прославља 140 година постојања, обележава се и 140 година хуманитарне акције у Србији и борбе за помоћ онима којима је помоћ најпотребнија.

-Мотивисање становништва у области добровољног давалаштва крви је јавно овлашћење ЦК Србије, које извршава у 183 локалне организације. Захваљујући активности  волонтера, којих је скоро 9.000, ЦК годишње организује између 2.700 и скоро 4.000 акција добровољног давања крви. У нашим регистрима се  налази преко 150.000 добровољних давалаца. Започели смо и реализацију програма под називом “Клуб 25”. Њега чине 25 младих волонтера, чији је циљ да у току свог живота 25 пута дарују своју драгоцену течност, али и да привуку нових 25 волонтера, који ће постати добровољни даваоци крви. Све активности које запослени и волонтери Црвеног крста реализују, омогућавају да се сваке године обезбеде довољне количине крви за функционисање здравственог система у Србији. У томе смо и успели. Количине прикупљене крви биле су довољне да се задовоље све потребе здравственог система Србије, нагласио је Радовановић уз напомену да ће ЦК и убудуће развијати програм мотивисања људи у области добровољног давалаштва крви.

Недељко Тењовић, лични изасланик председника Томислава Николића, истакао је да је учење доброте нешто најважније што деца носе, најпре из породице,  а потом и из школе.

-Тренутак када схватите да су деца постала одрасли људи је управо онај, када давање крви није мотивисано потребом да се спасе живот својих најближих, односно када овај чин постане људска навика и хумана подршка. Тек тада можемо рећи да смо као друштво цивилизацијски напредовали, да смо друштво у коме су праве вредности на правом месту. Улога Црвеног крста је стална едукација и мотивација нових нараштаја.Овај задатак је од великог значаја државног и друштвеног, не само зато што се спасавају животи, већ и зато што се успоставља систем вредности заснован на хуманости. Никада се немојте уморити у тој својој мисији, рекао је Тењовић.

 На свечаности је приказан и награђени филм на овогодишњем конкурсу Црвеног крста Србије “Крв живот значи”, са циљем сензибилизације младих, да размишљају о значају добровољног давања крви. На конкурсу сваке године учествује између 16.000 и 20.000 младих, ученика основних и средњих школа.

Share.

Comments are closed.

Skip to content