2018-04-15T18:49:35+02:00 15. априла, 2018. 18:49 |

11. април 1975

Из богате писане архиве недељника „Реч народа“ бирамо занимљиве чланке и подсећамо на актуелности које су привлачиле пажњу наших читалаца.  Упркос великој временској дистанци, један број тема је и данас веома актуелне, а неке смо, стицајем околности – заборавили.     Уверите се!


МЛАДИ НА РАДНИМ АКЦИЈАМA

Пошумљено десетине хектара

              Задњих 20 дана омладина нашег региона показује све већу активност на радним акцијама. Та активност је посебно велика у радовима на пошумљавању голети. Из многих општина добијамо извештаје о све већој активности младих и припадника Армије.

            ГОЛУБАЦ. Око 200 омладинаца и војске радило је на засађивању бора у Пешчари и на теренима око Нове Добре. Само у два наврата пошумљена је површина од три и по хектара.

              КОСТОЛАЦ. Око 600 омладинаца и припадника Војске у непосредној близини „Дунавског драгуља“ засадили су преко 4 000 тополових садница на површини од четири хектара. Поред овога, млади Костолчани су још радили  и на копању канала за градски водовод.

               ЖАГУБИЦА. Омладинци и ученици основних школа на подручју општине прошле недеље започели су радове на пошумљавању. У пролећном делу пошумљавања биће засађено више хиљада садница багрема, од чега највећи део на земљишту друштвене својине, док ће се на приватним парцелама под садницама наћи око десет хектара.

              КУЧЕВО. У току су обимни радови на садњи багремова на подручју општине. У овим акцијама, поред горанских бригада учествују и чланови Социјалистичког савеза.

               ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ. Преко 300 припадника Војске и Горана засадили су борове саднице на површини од пет хектара.

                ПОЖАРЕВАЦ. На Градиштанској пешчари пожаревачки омладинци, Горани и припадници Војске пошумили су 15 хектара голети, а поред овога радили су и на уређењу Спомен парка на Чачалици. У овим акцијама учествовало је око 1 000 младих и припадника Војске.

              ПЕТРОВАЦ. Петровачки горани успешно су извели радну акцију у Горњачкој клисури. Само у двочасовној акцији њих стотину је засадило 5 000 садница бора.

                Највећи део средстава за извођење ових акција обезбеђен је од Републичког фонда вода преко предузећа „Ерозија“ из Пожаревца.

Д.Богдановић