Основна школа „Свети Сава“ у Пожаревцу је 19. маја прославила 112 година постојања и рада. Овим поводом организована је пригодна свечаност на којој су уручене награде ученицима који су остварили запажене резулатате на различитим такмичењима и захвалнице њиховим менторима, учитељима и наставницима школе.

Гости на свечаности

У име слављеника присутне је поздравила директорка ОШ „Свети Сава“ Маргарета Секуловић истакавши важност образовања у животу сваког појединца.

Маргарета Секуловић

-Кроз векове, познати писци, уметници и научници су својом мудрошћу осветлили пут ка знању и надахнули генерације. Њихове речи нас подсећају на моћ образовања и велики утицај који учење има на нашу егзистенцију. Образовање је светионик који нас води кроз мрачне ходнике незнања, осветљава пут ка разумевању света око нас и самих себе. Оно је најмоћније оружје које можемо користити да бисмо променили свет. Образовање је попут брода који нас води на путовање кроз време и простор, отварајући нам врата прошлости и будућности. Оно нам омогућава да разумемо нашу историју, да ценимо различите културе и да извлачимо поуке из прошлих искустава. Морамо знати да образовање није само процес стицања знања, већ и развијање наших способности да мислимо критички и креативно. Кроз образовање, ми се непрестано трансформишемо и развијамо. Учење је путовање које нам омогућава да откривамо нове хоризонте. Непрекидно учење и напредовање су кључни за одржавање живота и енергије у нашим умовима. Учење је авантура која траје читав живот. Оно нас подстиче да истражујемо нове идеје, да постављамо питања и да стремимо ка сопственом напретку. Учење је врста природне снаге за ум и није само путовање од главе до мозга, већ путовање од главе до срца. Оно нас подстиче да развијамо емпатију, да се повезујемо са другима и да развијамо људску заједницу засновану на разумевању и толеранцији. Нека ове мудре речи Нелсона Манделе, Алберта Ајнштајна, Лао Цеа, Карла Сагана, Албера Камија, Карла Јунга и Цицерона буду наш водич и инспирација да негујемо љубав према учењу, да тежимо знању и да га примењујемо у корист света. Нека образовање буде наше светло у мрачним временима и кључ за стварање боље будућности, закључила је директорка школе.

Из програма

                                          ОБРАЗОВАЊЕ – КЉУЧ ЗА СТВАРАЊЕ БОЉЕ БУДУЋНОСТИ

Честитајући празник ученицима и запосленима, председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић је истакао да се Пожаревљани поносе сваким пласманом и медаљом на школским такмичењима пожаревачких ђака, међу којима има доста оних који су ученици баш ове школе.

Предраг Мијатовић

-Ова школа једна је од многих образовних установа чијом се традицијом поносимо. То сте, драги ученици и просветни радници, заслужили својим дугогодишњим резултатима и знањем које сте под овим кровом стекли или пружили. Последње време нам пружа све више и више доказа да је добар просветни систем есенција развијеног друштва, и то, не само у образовном, већ и у васпитном сегменту. Наравно, основна ћелија тог система јесу саме школе, и ту као град и као грађани високо поштујемо значај вас и ваших колега. Поред текућих активности које спроводите, локалној самоуправи нису промакле ни ваше активности на пољу сарадње са осталим школама. Ту превасходно мислим на многобројне пројекте из области образовања које спроводите са школама из других земаља. Знам да такви пројекти увек изискују додатно ангажовање свих запослених и зато желим и посебно да вам се захвалим на свему што чините за своје ученике, нагласио је Мијатовић.

Млађи разреди

Он је додао да ће се тренд појачаног улагања у пожаревачке школе наставити, али и појачати. Разлог томе је, како је рекао, што су се претходна улагања на том пољу увелико исплатила, манифестована у сјајним ученицима који су из основних, отишли у средњошколске клупе.

                                                              НАГРАЂЕНИ УСПЕСИ УЧЕНИКА

Поводом Дана школе, ученицима који су постигли запажене резултате на градским, окружним и републичким такмичењима уручени су пригодни поклони.

Млађи разреди: Василије Корићанин, Ђорђе Шеовић, Софија Перић, Матеја Живановић, Константин Радосављевић, Ђорђе Богосављевић, Матија Гавран, Ксенија Гавран, Јулија Алексић, Хелена Цветковић, Филип Стојанов, Николина Крстић, Мартин Маљевић, Теодора Миленковић, Андрија Марковић, Николина Степановић, Андреј Савић, Тамара Васић, Душан Динић, Саманта Милановић, Тодор Дамњановић, Катарина Теодоровић, Марко Ранђеловић, Лена Добрић, Ђорђе Живановић и Анђелија Алексић.

Старији разреди

Старији разреди: Милица Матејић, Снежана Живковић, Хана Копун, Мина Микић, Ена Миленковић, Игор Тацић, Сара Тодоровић, Лена Спасовић, Андреа Каменовић, Павле Орозовић, Анђела Стојковић, Теа Живковић, Сава Стефановић, Теодора Ђокић, Лука Протић, Душан Петровић, Катарина Петровић, Андреа Јецић, Лана Тадић, Јелена Игњатовић, Тијана Наумовић,  Љубица Радаковић,  Милица Дичић,  Теодора Љубић, Јована Стојковић, Анита Јаблановић, Кристина Јовановић, Димитрије Орозовић, Вељко Миловановић, Андреа Јецић, Вук Миливојевић, Илија Спасић, Лука Рајић, Кристијан Стефановић, Никола Трубарац, Михајло Остојић, Вук Стефановић, Лука Протић, Андрија Станојевић, Теа Васић, Јана Михајловић, Матилда Мирковић и Милена Јевремовић. Посебно треба истаћи три ученика који су награђени за остварене резултате на такмичењима у овој школској години и то су: Тамара Марјановић, 5/1 -пет награда, Наталија Алексић, 8/1- четири  награде и Андрија Цветковски, 7/2 – четири  награде.

Литерарни конкурс ,,Слово по слово, корак по корак: Лена Дамњановић, Никола Симић, Невена Јовановић (млађи разреди), Никола Калчић, Тамара Поповић, Јана Станковић (старији разреди).

Ликовни конкурс „Слово по слово, корак по корак“: Тања Цанић, Михајло Ђукић, Кристина Штирбановић (млађи разреди), Јана Михајловић, Никола Калчић, Милена Јевремовић, Сара Тодоровић (старији разреди).

Ликовни и литерарни конкурс

                                                                     ЗАХВАЛНИЦЕ ЗАПОСЛЕНИМА

За постигнуте резултате у образовно – васпитном раду директорка школе Маргарета Секуловић уручила је захвалнице Миљи Милојевић Стоиљковић, Анђелки Стефановић, Марији Марковић, Кристијану Кочићу, Весни Миленковић, Живојину  Ивковић, Ивани Стевановић, Јасни Ђукић, Јелени Марковић, Невени Јацић, Биљани  Дамњановић, Јелени Станојевић, Славици Филипшовић, Даници Гаралејић, Петру  Пантићу, Биљани Благојевић, Весни Чекеновић, Мирјани Стојиловић, Драгани  Миливојевић, Слободану Јотићу, Саши Миловановићу, Данијели Јаношевић и Сузани Петровић.

Запослени

За постигнуте резултате ученика на шаховским такмичењима награђен је Иван Арсенијевић, а за ваннаставне активности: Оливера Поповић, Марина Стоилков, Ерол Ђурић, Слађана Којић, Миља Милојевић Стоиљковић, Слободан Јотић, Душан Радовановић, Јелена Костић и Весна Миленковић. Такође, за учешће у реализацији пројектних активности школе захвалница је уручена Маргарети Секуловић, а за учешће у реализацији пројекта у оквиру програма „Еразмус +“ Петар Пантић, Живојин Ивковић, Душан Радовановић, Даница Гаралејић и Јелка Вучинић.За спровођење активности у промоцији школе награђени су Марија Калинић, Драгана Миливојевић и Слободан Јотић, а за допринос у раду школе Маргарета Секуловић, Саша Миловановић, Светлана Спасић, Владимир Радовановић, Данијела Мишић и Слађана Василева.

Школа је овим поводом наградила запослене за 10, 20 и 35 година радног стажа и то: Петра Пантића и Марију Калинић за 10, Биљану Дамњановић, Слађану Милић, Оливеру Илић, Оливеру Поповић и Бранку Милошевић за 20, Гордану Митић и Ерола Ђурића за 35 година рада.

Јубиларне награде

За успешну сарадњу захвалнице су додељене: Граду Пожаревцу, Школској управи Пожаревац, Коњичком друштву „Кнез Михаило“, Центру за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, Народном музеју Пожаревац, Галерији Милена Павловић Барили и Драгану Ивановићу из  Полицијске управе Пожаревац.

Организације и појединци

                                                                                Дарко Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content