Председништво Градске општине
Председништво Градске општине

На седници Скупштине Градске општине Костолац, одржаној прошлог петка, разматрана је и усвојена Одлука о прихватању предлога за промену Статута ГО Костолац.

Као и председник Општине Иван Савић, који је одлуку окарактерисао као битну за све Костолчане, сличан или идентичан став су исказали и други одборници Скупштине.

            Предлог да се промени Статут Градске општине Костолац уследио је након измене Статута Града Пожаревца и то баш оних одредби у њему које се односе на ову Градску општину, а тичу се надлежности које локална самоуправа добија: -Дошао је и тај дан да разматрамо доношење одлуке о прихватањеу предлога за промену Статута Градске општине Костолац, рекао је на седници обраћајући се одборницима Иван Савић.

Настављајући излагање, Савић је истакао:

– О измени Статута се прича готово од оснивања Општине, пуних шест, седам година и то је био приоритет за ову као и претходне власти у Костолцу. Обећање грађанима које је дала Српска напредна странка пре непуне две године сада испуњавамо. Промену Статута Костолца правно нам омогућава промена Статута Града Пожаревца, која је усвојена на последњој седници. Данас прихватамо предлог и већ на наредној седници, која ће бити одржана у децембру, можемо и хоћемо да донесемо одлуку. Одлуку о измени Статута донећемо истовремено када будемо усвајали буџет за 2017. годину.

                                                                   ЈЕДНОГЛАСНО ЗА ИЗМЕНЕ СТАТУТА

Иван Савић
Иван Савић

                   Председник Општине Иван Савић је објаснио и шта измена Статута доноси Костолчанима:  

                   -Градска општина добија нову димензију и могућност да организује своје надлежности и заиста постане сервис грађана, рекао је он.

               Надлежности ће се организовати кроз нова јавна предузећа и установе чији је оснивач Градска општина Костолац. На тај начин био би лакши прилаз грађана институцијама које брину о питањима локалне свакодневице попут грејања, изношења смећа и сличног:

               -Како Костолац има посебан статус када је грејање у питању, овај сегмент ће се први решавати кроз оснивање јавног предузећа јер ЕПС односно Огранак ”Костолац” више неће моћи да буде дистрибутер топлотне енергије већ остаје само произвођач, а ту улогу мора да преузме нова институција или како је Савић на седници рекао, јавно предузеће ”Топлификација” Костолац.

           Указао је и на то да за промену Статута као и послове који ће уследити након тога, Костолчани имају пуну подршку Скупштине Града Пожаревца и њеног градоначелника. Предлог Одлуке о измени Статута прихваћен је од одборника једногласно.

                                                             КУЛТУРНО – СПОРТСКИ ЦЕНТАР „КОСТОЛАЦ“

Одборници су на седници Скупштине Градске општине такође једногласно, дали и сагласност на нови Статут установе Културно – спортски центар ”Костолац”.

                        На једној од ранијих седница промењен је оснивачки акт ове једине установе у Костолцу, која се претходно звала Центар за културу. До промене која је у петак потврђена и новим Статутом,  дошло је када је ”Електропривреда Србије” вратила земљиште и објекте, пре свега спортске, Граду Пожаревцу, па се отворило питање ко ће управљати њима. Одлучено је да се брига о овим објектима повери већ постојећој установи након чега је уследила измена имена и домена.

                    У сваком случају Културно – спортски центар ”Костолац” у наредном периоду очекује пуно посла мимо уобичајеног, јер су планови у вези адаптације преузетих спортских објеката, амбициозни:

               – Усвојили смо прво оснивачки акт Културно – спортског центра, а данас и Статут, рекао је председник Градске општине Иван Савић. Овај Центар заслужује признање за свој рад и то је и био један од разлога што је добио нове, веће надлежности. Није мала ствар јер КСЦ има само једног запосленог и функционише уз помоћ члана Већа задуженог за културу и спорт. Не кажем да ће бити лако и Јелени Илић, чланици Већа и Јелени Шаманц, директорки да даље управљају објектима и координирају рад између свих спортских организација и Културно – спортског центра, али кажем и да неће бити саме у томе, јер ће имати пуну подршку извршне, а надам се и законодавне власти у Костолцу.

               Уз нови обим посла, који у следећој години очекује једину костолачку установу и средства за функционисање ће бити већа. Висину ће дефинисати буџет Општине за 2017. годину. На седници је једногласно донета и Одлука о Управи ГО Костолац којом се систематизација и делатност усклађује са новим актом, а председник Скупштине, Ненад Марковић је, захваљујући се одборницима рекао да ”никада није председавао оваквом седницом на којој су сви одборници показали јединство и правац којим ће се кретати даље”.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content