2018-05-14T08:42:01+02:00 14. маја, 2018. 08:42 |

12.мај 1972. годинe: И свила за девизе

Из богате писане архиве недељника „Реч народа“ бирамо занимљиве чланке и подсећамо на актуелности које су привлачиле пажњу наших читалаца.  Упркос великој временској дистанци, један број тема је и данас веома актуелне, а неке смо, стицајем околности – заборавили.     Уверите се!

У наредних пет месеци „Моравка“ ће извести у Италију 60.000 метара тканине

              Из „Моравке“ је прошлог четвртка за Италију кренуо први контигент робе од 12.000 метара свиле. То је први наступ ове фабрике на страном тржишту. Наредних пет месеци у Италију ће бити извезено 60.000 метара тканине. Постигнуте су повољне цене, па се очекује да извоз буде проширен.

            Да би се испорука обавила о року, 13 разбоја на којима се израђује извозни артикл, раде у три смене. Њих опслужује 14 радника, а то је 7 посто укупних капацитета фабрике.

           Иако је овај посао са италијанским купцем мали по обиму, ипак представља гаранцију да производи наших текстилаца могу да конкуришу на страном тржишту.  Повећани извоз био би драгоцен, поред осталог и због тога што се на тај начин долази до драгоцених девиза потребних за куповину квалитетне увозне сировине.

            Иначе, у прва четири мисеца ТИ „Моравка“ остварила је реализацију од 12 милиона динара што је за 8 посто више него у истом периоду прошле године. Како нас је обавестио дипломирани економиста Александар Мартиновић, директор „Моравке“, целокупна овогодишња производња је „покривена“ уговорима. –Ови резултати недвосмислено потврђују да је „Моравка“ стала на своје ноге и да се, уз претпоставку изградње погона дораде, може остварити висока акумулација. Сада робу носимо на дораду код других текстилана, па чак и у Мађаеску, што поред осталог поскупљује производњу и умањује нашу конкурентну способност на страном тржишту, каже Мартиновић.

          Текстилна индустија тражи партнера за заједничко улагање у у изградњу погона дораде тачније за фарбарницу и штампарију. Но, ова радна организација тражи и друга решења за успешније пословање. Једно од таквих свакако је предстојеће отварање погона конфекције текстилне галантерије. Један број радница већ је оспособљен за такав рад, а отварање погона предвиђа се за 15. мај.