Из богате писане архиве недељника “Реч народа” бирамо занимљиве чланке и подсећамо на актуелности које су привлачиле пажњу наших читалаца.  Упркос великој временској дистанци, један број тема је и данас веома актуелне, а неке смо, стицајем околности – заборавили.     Уверите се!

У Београду је одржана заједничка седница Републичког и Привредног већа Србију са Главним одбором ССРНС. На овом састанку расправљало се о програму урбанизације и просторног планирања у Републици на коме је наш посланик Вељко Ивошевић поставио питање:

        Центар Пожаревца крајем шездесетих година прошлог века

             -Да ли ће и када нека радна организација или Република градити мост преко Велике Мораве код Љубичева?

             Према телефонској информацији коју смо добили од новинара Скупштине Србије Миливоја Бегенишића, на питање посланика Ивошевића одговорио је заменик републичког секретара за саобраћај и везе Владимир Дујић, који је рекао да је начелно усвојен програм развоја путне мреже у Србији све до 1970. године. Постојећи железнички мост је преоптерећен и на њему је друмски саобраћај прилагођен железничком. Само за аутоматско уграђивање спуштања браника овде је потребно обезбедити средства у висини од преко 30 милиона старих динара.

             Преоптерећеност моста нужно налаже изградњу друмског моста преко Велике Мораве, који је уклопљен у будућу магистралу Осипаоница – Кучево, чија је дужина 56 километара. Да би нови Љубичевски мост, рекао је заменик републичког секретара Дујић, био изграђен – потребно је да се за његову изградњу заинтересује директно Предузеће за путеве „Пожаревац“ из Пожаревца, на чијој се територији будући мост и налази. Овај радни колектив треба да унесе у свој програм радова и изградњу новог Љубичевског моста.

Заменик републичког секретара је нагласио да сеРепублички фонд за путеве налази пред трансформирањем и да ће средства из њега бити пребачена предузећима. За изградњу овог моста треба да се ангажују и средства заинтересованих привредних организација,као и територијално – административних јединица које су упућене за овај обjeкат.

Share.

Comments are closed.

Skip to content