Градоначелник Пожаревца Саша Павловић уручио је 86 уговора за 83 корисника који су испунили услове из јавног позива за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова на територији Града Пожаревца за 2023. годину.

 Укупна бесповратна средства износе 13 милиона динара.

Павловић је истакао да га посебно радује то што Пожаревљани имају свест о важности енергетске ефикасности.

– Грађани су имали могућност пријаве за појединачну меру, као и за један од пакета мера са вишим уделом бесповратних средстава, основни, стандардни и напредни. Као неко ко на својој територији има енергетског гиганта који функционише на основу фосилних горива, мислим да имамо најбољу визуру о томе колико су важни обновљиви извори енергије и енергетска ефикасност. Поред тога неопходно је и њено чување и рационално коришћење, о чему говоре и две најзаступљеније мере за које су аплицирали Пожаревљани. То су замена спољних прозора и врата, као и замена постојећег  грејача простора на чврсто гориво или електричну енергију ефикасним котлом на гас.

У понуди су између осталог били и уградња соларних  колектора у инсталацију за централну припрему потрошње топле воде, као и за производња електричне енергије за сопствене потребе, рекао је Павловић пожелевши да у будућности имају још топлије домове и још ниже рачуне.

                                                                                                                      И.Р.

Share.
Leave A Reply

Skip to content