У оквиру прославе јулских празника на подручју Браничевске заједнице општина изведене су четири веома успеле омладинске манифестације – путевима Партизанског одреда „Вељко Дугошевић“. Ова манифестација младих трајала је укупно десет дана и у њој је учествовало око 150 омладинаца и пионира. У организацији су учествпвале  борачке организације, Савез омладине, планинари, горани и извиђачи, док су материјалну помоћ пружиле радне организације: Фабрика чоколаде и кекса „Јосип Краш“ из Загреба, Месна индустрија Пожаревац и Фабрика кекса „Бамби“ из Пожаревца.

           У току марша млади су се упознали са многим местима на којима су се одиграли значајни догађаји из периода наше револуције. Тако су се учесници главне колоне упознали са местима на којима се налазио партизански парк, затим партизанска болница, посетили место на коме је погинуо народни херој Вељко Дугошевић, а об ишли су и многа друга места. Чланови горанске експедиције у којој су се налазили и омладинци из Сиска, Пљеваља, Калиновика, Теслића и села Партизани крај Аранђеловца, обишли су многе природне лепоте Хомољских планина, затим су обишли гроб и родну кућу народног хероја Јована  Шербановића, место на коме је он погинуо,  партизанску воденицу у селу Црљенцу, остатке старог манастира Брадача у коме су Турци заклали више хиљада Срба и на многе споменике положили цвеће. Планинари Пожаревца и Ваљева прешли су Хомољску трансверзалу, а пионири су ишли путевима ослободилаца Пожаревца од Петке, преко Летњиковца и Трњана до Чачалице.

          Учесници ове велике омладинске манифестације били су веома активни организатори јулских празника на више места у Браничевској заједници општина, али је њихово учешће посебно било запажено у Петровцу и Пожаревцу.

Share.

Comments are closed.

Skip to content