10.00 – Почетак манифестације – Ивкова воденица

Манифестација почиње код „Ивкове воденице“, обиласком воденице, послужењем традиционалним специјалитетима од бистричког брашна,  поздравним говором Горице Маринковић, председнице Удружења „Воденичара и помељара“ и музиком у извођењу „Бистричких трубача“.

11.00 – Центар села Бистрица

Званично отварање манифестације, обилазак Меморијалне собе Драгутина Томашевића и штандова  Спортског савеза и Туристичке организације општине Петровац на Млави.

11.15 – Наставак обиласка воденица

Шетња „Стазом воденица“ упознаје посетиоце манифестације са традиционалним објектима, воденичарском делатношћу и воденичарима. Почетак овог занимљивог пута кроз време почиње од Ивкове воденице и води поред воденица  Милисавчића, Томашке, Јуланске, Велике, Павићевске, Ружанске, Недељкове и Миланове, поред цркве Цар Константин и Царица Јелена, па све до Томашке ваљавице и водопада.

У поподневним часовима, на Саборишту код цркве, најављен је културно – уметнички програм у оквиру овогодишњег Такмичења села. Све посетиоце очекује: проглашење најбоље воденице, најбољег воденичара и најлепше помељарке, такмичење у ручном круњењу кукуруза, као и традиционално воденичарско коло.

Сви посетиоци манифестације имаће прилике да током шетње на више локација поред воденица и на саборишту пробају традиционалне гастро специјалитете нашег краја.

 

У времену брзог темпа живота и момената који пролазе, а да их и не приметимо, ово је прилика да на тренутак успоримо и погледамо на живот из сасвим нове перспективе…

Доласком у Бистрицу, идилично село ушушкано у подножју Хомољских планина, упознаћете се са традиционалном културом, фолклором и  воденичарством. Ово је село чији корени потичу још из 14. века, када се први пут спомиње  у Повељи Кнеза Лазара.

Бистрица се налази 135 километара од Београда, недалеко од регионалног пута Петровац – Жагубица. Село краси изванредан природни амбијент проткан реком Бистрицом са низом букова (слапова и водопада). Представља својеврсни „музеј на отвореном“, јер је  богата објектима традиционалне архитектуре, међу којима су најзаступљеније воденице (у селу их има 9 , од којих је 8 још увек у функцији).

Део села је 1986. године проглашен за културно добро од великог значаја – просторну, културно-историјску целину. Данас је Бистрица једно од најзначајнијих локалитета културног наслеђа у Европи, које треба очувати, унапредити и укључити  у одржив развој локалне заједнице, јер је изабрана у „7 Most Endagered 2023“ Програм „Europa Nostra“.

Бистрица је и родно село првог српског олимпијског маратонца Драгутина Томашевића, који је учествовао на Олимпијским играма у Стокхолму 1912. године. Прати га легенда да је био човек „са два срца“, а њему у част се сваког месеца маја организује Меморијална међународна трка од Бистрице до Петровца на Млави.

На Мали Ускрс, у недељу, 12. маја, у Бистрици се одржава  „Сабор воденичара и помељара“.

Воденичари су многобројни власници ових претеча прехрамбене индустрије који и данас негују дух заједништва и својом магијом праве да „месец у години има 40 дана“, а помељари можете бити сви ви који пожелите да самељете брашно и уживате у гастро специјалитетима из Бистрице.

Шетњом „Стазом воденица“ чућете занимљиве приче локалних воденичара, проткане анегдотама из живота ових вредних људи. Стаза пролази поред девет традиционалних објеката – дрвених воденица  у којима се и данас меље брашно и води све до старе Томашке ваљавице у којој се некада ваљало сукно и „стварала“  мода.

Манифестација почиње у 10 часова обиласком „Ивкове воденице“ која је прва у низу воденица а завршава код цркве Цар Константин и царица Јелена и саборишта где ће се у поподневним часовима одржати културно-уметнички програм. Овде ће своје умеће презентовати и Удружења жена општине Петровац на Млави, као и локални произвођачи и занатлије.

Share.
Leave A Reply

Skip to content