2018-03-16T11:34:21+01:00 15. марта, 2018. 14:59 |

15. МАРТ, СВЕТСКИ ДАН ПОТРОШАЧА: Мањак инспектора у Браничевском и Подунавском округу

Поводом Светског дана потрошача начелник Браничевског управног округа Александар Ђокић одржао је конференцију за медије на којој је о активностима тржишне инспекције говорио Славиша Aлексић начелник тржишне инспекције за Браничевски и Подунавски округ. Тржишни инспектори  иде  у редован,  али и ванредни  инспекцијски надзор, односно реагују према пријавама потрошача.

Лешић је истакао да је протекле године извршено 950 контрола,  када су инспектори  контролисали примену Закона о заштити потрошача,  док је акценат стављен на контролу непоштене пословне праксе, дужност обавештавања код трговине на даљину и контролу у току снижења и распродаја.

Инспектори су у 2017. години установили 176 неправилности и наложили њихово отклањање, а надлежном Прекршајном суду поднета су 83 предлога за покретање прекршајног поступка. У 2018. години акценат се ставља на контролу предуговорног обавештавања, пословне праксе, истицање цена, као и злоупотребу израза гаранција. Потрошачима је скренута пажња и на електонску трговину над којом се такође врши надзор.

-На подручју Браничевског и Подунавског округа ради 18 тржишних инспектора, али је тај број недовољан, рекао је Алексић.

Начелник Браничевског округа додао је да је мањак инспектора у свим службама, те да је од Министарства за државну управу и локалну самоуправу  затражено повећање броја инспектора.