Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ прославила је 10. октобра велики јубилеј, 150 година постојања и рада у образовном систему Србије. То је најстарија школа са четворогодишњим трајањем међу образовним установама на подручју рада пољопривреда, производња и прерада хране. Основана је Указом Народне скупштине Књажевине Србије 1872. године под називом Земљоделско шумарска школа и кроз бурна времена и промене опстајала век и по.

Слободан Стојићевић

Централна манифестација одржана је у Центру за културу у Пожаревцу и окупила је бројне званичнике, госте, наставнике и ученике школе.

Госте на свечаној академији поздравио је директор Пољопривредне школе Слободан Стојићевић:

-У протеклих годину дана школа је квалитетно реализовала све образовно-васпитне планове и доста учинила на побољшању материјално-техничких услова рада. Уз помоћ Министарства просвете, науке и технолошког развоја и финансијских средстава Светске банке завршили смо реконструкцију, адаптацију, доградњу и проширење смештајног капацитета, кухиње, радионица и заједничког простора за ученике станаре дома. Инвестиција је износила милион и 40 хиљада евра.

Саша Павловић

Честитајући велики празник и јубилеј, Саша Павловић, градоначелник Пожаревца је на свечаној академији истакао:

-Мало је градова који се могу похвалити установом која има историјат попут пожаревачке пољопривредне школе. Године саме по себи нису увек потврда квалитета. У овом случају, оне причају сјајну причу о школи са посебним местом у српском образовном систему.

Плакете поводом 150 година рада Пољопривредне школе „Соња Маринковић“ додељене су Министарству просвете, науке и технолошког развоја Србије, Граду Пожаревцу, Епархији пожаревачко браничевској и Видоју Вукашиновићу, дугогодишњем директору школе. У име добитника захвалио се епископ пожаревачко браничевски Игнатије.

Захвалнице за допринос у раду и развоју Пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић“ добиле су компаније „Дунав осигурање“ АД Београд Филијала Пожаревац, ЈКП „Комуналне службе“, Унион МЗ д.о.о, ЈП „Електропривреда Србије Огранак ТЕ – КО Костолац“, Музичка школа „Стеван Мокрањац“, Центар за културу Пожаревац, Министарство просвете, науке и технолошког развоја Школска управа Пожаревац, Удружење средњих школа подручје рада пољопривреда, производња и прерада хране Александровац, Пољопривредна саветодавна и стручна служба Пожаревац, Привредно друштво за геолошка истраживања и пројектовање „Георад“ Дрмно, Ветеринарски специјалистички институт Пожаревац и Удружење „Љубимац“.

За припрему ученика за републичка такмичења на подручју рада пољопривреда, производња и прерада хране захвалнице су додељене наставницима школе Лазару Милетићу, Биљани Ђорђевић, Мирославки Хркаловић и Весни Васић.

Музичко сценски програм на свечаној академији извели су ученици и наставници Музичке школа „Стеван Мокрањац“ и Градски ансамбл народних игара и песама Центра за културу.

Изложба  

Пре почетка свечане академије у холу Центра за културу организована је изложба производа Пољопривредне школе коју је отворио члан Градског већа Пожаревца задужен за образовање др Горан Несторовић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content