ПРИРЕЂЕНО ВЕЧЕ СЕЋАЊА НА ПЕСНИКЕ МИЛУТИНА БОЈИЋА И ВЛАДИСЛАВА ПЕТКОВИЋА ДИСА

Као знак сећања на врхунске српске песнике Милутина Бојића и Владислава Петковића Диса, у Свечаној сали Музичке школе приређен је поетско-музички програм којим је симболично обележен један век од смрти два великана писане речи. Беседом о Бојићу и Дису, књижевник Милисав Миленковић подсетио је на песнике као изузетне појаве двадесетог века, црте патриотизма који су их спајале кроз писану реч, њихов аутентичан стваралачки звук и ожиљке које је оставило време у којем живели и умрли.

Бојићеве и Дисове стихове говорили су песници и глумци Зоран Стојићевић, Драгиша Живадиновић, Данијела Божичковић, Жељко Светимировић, Славица Јовановић, Верослава Малешевић, Драгана Костић-Милутиновић и Мирослав Милутиновић, док је читав догађај уобличен музичким сегментима на клавиру у извођењу Александре Гајић.

У име Удружења потомака ратника 1912-1920, гостима се обратио Славољуб Стојадиновић Регрут, који је у знак захвалности и сећање на ово изузетно вече учесницима уручио пригодне монографије.

Вече сећања на песнике Милутина Бојића и Владислава Петковића Диса организовано је у оквиру Новембарских дана културе Града Пожаревца, а приређивачи су били Браничевско – стишка песничка заједница, Удружење потомака ратника 1912-1920 – Градска организација Пожаревац, Музичка школа „Стеван Мокрањац“ као и Културно просветна заједница Града Пожаревца.

В.Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content