У Пожаревцу је прошлог петка, пригодном свечаношћу обележена шездесетогодишњица Дома здравља. Поздрављајући присутне и госте др Трифун Пантић, директор Дома здравља, подестио је на време оснивања, тачније на 2. јун 1938. године када је за првог управника постављена др Јелисавета Драшкоци, специјалиста бактериолог, рођена у Свилајнцу.

-Дом народног здравља, какав је тада био назив ове установе, био је смештен у згради добијеној залагањем Женског покрета, чији је председник била др Софија Љешевић. Зграда се налазила између садшњег Музеја и Кланкове галерије. У њој су били смештени Школска поликлиника са купатилом, Диспанзер за одојчади и мајке и обданиште. Под тадашњим називом, дом здравља је функционисао до 31. децембра 1956. године када су основане здравствене станице 1, 2. и 3.Како је првобитна зграда Дома здравља била монтажног типа, у изненадном пожару 1962. године, потпуно је изгорела, истакао је Пантић и додао:

       -Поновна организација Дома здравља извршена је 1966. године када је саграђен нови Дом у Улици Јована Шербановића и под свој кров прихватио све здравствена станице, Центар за мајку и дете, Антитуберкулозни диспанзер и зубна амбуланта. Од некадашње бараке до садашње установе, много тога се изменило. Садашњи дом здравља има око 700 запослених и покрива територију две општине: Пожаревац и Мало Црниће и наравно Костолац. Функционише у 28 објеката и брине о здрављу више од 100.000 становника. Сазидана 1966. године,зграда Дома здравља у Пожаревцу доста је амортизована, па јој је самим тим неопходна рестаурација. Како нисмо у стању да је одржавамо из сопствених средстава, велику материјалну помоћ очекујемо од радних организација и Општине која у томе треба да предњачи, рекао је Пантић.

М.Тошић

Share.

Comments are closed.

Skip to content