2019-07-16T11:47:42+02:00 16. јула, 2019. 11:47 |

„25. ЦАРЕВЧЕВИ ДАНИ“: Музика која је одржала пулс српског народа

У организацији Културног центра „Властимир Павловић Царевац“, а под покровитељством Општине и Министарства културе и информисања као и уз подршку Музичке продукције РТС-а , у Великом Градишту су прошлог петка завршени „Царевчеви дани“. Реч је о 25-тој по реду музичкој манифестацији у част стваралаштва барда виолине Властимира Павловића Царевца, вишегодишњег шефа Народног оркестра Радио Београда.

На завршној вечери беседио је Владан Вукосављевић, министар културе и информисања, представили су се досадашњи лауреати виолине – носиоци „Царевчеве статуете“ и саопштена je одлука жирија о најбољима у такмичењу певача. Титулу победнице понела је Крагујевчанка Катарина Богдановић, друго место поделиле су Вера Столић из Краљева и Тијана Вучковић из Врања, а трећи су Алекса Недељковић из Београда и Стево Савић из Босанског Брода. Награда публике отишла је у Београд, заслужио ју је Немања Палексић. Свечани програм заокружен је доделом повеља за допринос развоју Фестивала. Уручио их је председник Општине Драган Милић.

 Обраћајући се посетиоцима и учесницима фестивала, министар Владан Вукосављевић рекао је да је Властимир Павловић Царевац пример живота пуног жртве и подвига, страдалник, борац, хуманиста, а пре свега племенит човек који је српску етничку музику уздигао и поставио на заслужени пиједестал. Вукосављевић је одао признање организаторима фестивала који на најлепши начин чува сећање на човека који је у бурама двадесетог века деценијама неговао темеље српске културе и дао трајан допринос очувању српског националног бића у области музике.

-Сведоци времена кажу да је Царевац у свом репертоару имао око 300 кола и 2000 песама. Тих 300 кола били су електрокардиограм српског народа, одражавали су његов ритам, његов пулс и његову животну енергију. У 2000 Царевчевих песама садржана је душа српског народа.  Уз Царевчеву помоћ стасавали су и трајали многи који су у народу својим гласом будили осећање поноса на српску етномузиколошку традицију, рекао је министар који је присутне подсетио да је он сам имао прилику да открије спомен-плочу на месту где је била у Београду кућа великог виртуоза, чувара традиције и добре песме. -Без свог културног наслеђа ми немамо потку за будућност, ни као појединци, ни као друштво, ни као нација“, закључио је Вукосављевић и изразио уверење да ће фестивал трајати још дуго негујући сећање на Царевца, али и на српску етничку музику.

Овогодишњи  „Царевчеви дани“ трајали су пет фестивалских дана током којих је изведено 15 различитих програма. Осим изложбе, концерата, ревијалне промоције досадашњих лауреата виолине, трибина, такмичења вокалних солиста одржана је и Летња академија народне музике у Дому ученика Техничке школе „Никола Тесла“ у Костолцу која је окупиле врсне вокалне солисте.  Као и ранијих година, и ове је у оквиру Фестивала одржана промоција годишњег часописа „Царевчева лира“, а у част јубилеја расписан је конкурс за поетски рад о Властимиру Павловићу Царевцу. Посетиоци су, осим у музици, могли да уживају и у позоришној представи, Театар „Мадленијанум“ из Београда извео је позоришну представу „Жанка“.

У обиласку Рамске тврђаве и Народног музеја

У оквиру посете Великом Градишту, министaр је заједно са председником Општине Драганом Милићем, обишао рестаурирану Рамску тврђаву, једно од најатрактивнијих утврђења на Дунаву и Народни музеј у Великом Градишту, који штити и чува археолошкe, етнолошкe, историјскe и уметничкe збирке.

Затварајући фестивал председник Општине Драган Милић, који је и овогодишњи добитник Велике златне плакете „Царевчеви дани“ рекао је да је „било лепо налазити се у Великом Градишту или бити Градиштанац минулих дана.

–Мислим да смо остварили оно што смо желели: да слушамо лепу музику, уживамо у звуцима виолине и сећамо се нашег Царевца, рекао је Милић и захвалио се Министарству и осталима који су помогли одржавање  фестивала.                                                                                                                                                                     Р. Р. Н.