У Жагубици је обележен Дан Општине, традиционално, 25. септембра, уз бројне пријатеље ове локалне самоуправе.

Домаћини су били председник Општине Сафет Павловић и председница Скупштине Оливера Пауљескић, а међу гостима су били генерални секретар Србије Никола Селаковић и министар државне управе и локалне самоуправе РС Бранко Ружић.

Како се овај свечани дан сваке године организује у другом месту, овога пута је то била Лазница. Након бројних активности, обиласка предузећа „Амбалажерка“ у Осаници, које ће упослити још радника са територије општине. Затим је свечано отворена реконструисана Средња техничка школа у Жагубици, потом пут Жагубица – Каменица – Лазница и реновирани Дом културе у Лазници. Потом је уследила свечана седница Скупштине општине Жагубица.

На свечаној седници је председница Скупштине Оливера Пауљескић указала на то да коректна сарадња општинских и републичких власти у протеклој години, омогућила је успешну реализацију веома значајних пројеката који ће допринети унапређењу услова за економски развој и побољшању квалитета живота у општини, и додала:

– Иако је проблем неразвијености у протеклој години продубила и глобална економска и политичка криза, и поред тешких последица катастрофалних поплава које су задесиле нашу општину, Општина Жагубица, на дан када свечано обележавамо дан општине,  има чиме да се похвали. Локална самоуправа је своје активности базирала на основним опредељењима општине дефинисаним ка унапређењу туристичке, пољопривредне и руралне инфраструктуре и понуде, развоју предузетништва и стварању амбијента за привлачење инвестиција, унапређењу инфраструктуре, заштити животне средине и унапређењу образовања, здравства, спорта, културе, социјалне заштите и осталих области и институција у општини Жагубица.

Том приликом је председник Општине Сафет Павловић истакао да је ово прилика за сумирање резултата.

– Данас смо у Лазници и за то имамо више разлога, асфалтирали смо пут преко Каменице до Жагубице, уредили центар насеља и реновирали дом културе. Улагали смо напоре да реализујемо програмске активности које смо обећали грађанима, као и да сви корисници буџета у општини успешно функционишу и раде. Сигурно да од квалитетног и ефикасног рада школа, вртића, дома здравља, управе, комуналног и других предузећа и установа зависи колико ће бити задовољене потребе грађана, рекао је Павловић, и нагласио добру сарадњу са Владом Репулике Србије и председником државе Александром Вучићем, што потврђује чињеница да се завршава модернизација и асвалтирање државног пута од Крепољина до Петровца и државног пута који спаја Жагубица са општином Деспотовац.

Иначе, ове је године обележено 74 године ослобођења општине Жагубица од фашизма, те је Дан општине почео традиционалним полагањем венаца на спомен обележја жртвама палим у народноослободилачким борбама, у свим насељима.  

На свечаној седници је потписана и повеља братимљења општине Жагубица са општином Шамац, чиме је обнављена сарадња која је постојала давних осамдесетих година, а што такође отвара могућност за конкурисање конкретним пројектима за фондове ЕУ и сасвим нову перспективу за привредни развој општине.

ДОБИТНИЦИ ПЛАКЕТА И ДИПЛОМА 

Поводом Дана Општине Жагубица Плакете добитници су: Влада РС, Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, “Dundee PRECIOUS METALS” Beograd, „Амбалажерка“ доо Београд-Бегаљица, Погон Осаница.

Том приликом су додељене 22 дипломе најзначајнијим појединцима и правним лицима која су допринела рзвоју општине Жагубица у протеклом периоду: Душану Ђурђевићу из Милатовца, ученику генерације школске 2017/2018. године ОШ „Моша Пијаде“ Жагубица, Наташи Максић из Крепољина, ученику генерације школске 2017/2018. године ОШ „Јован Шербановић“ Крепољин, Николи Ченаковићу из Лазнице, ученику генерације школске 2017/2018. године средње Техничке школе Жагубиц, Весни Дервишевић из Лазнице, наставници географије ОШ „Јован Шербановић“ Лазница, Емини Тошић из Сувог Дола, медицинска сестра Дома здравља Жагубица, Владану Сурдуловићу, пољопривредном произвођачу из Осанице, Ирени Марић из Осанице, етно музичар на фрули, Соњи Мирић Младеновић, директорки НСЗ Филијала Пожаревац, Месној заједници „Млава“ Рибаре, ФК „Јасеновац“ Крепољин, Карате клубу „Врело“ Жагубица, Удружењу жена „Хомољке“ Жагубица, Удружењу жена „Етно даме“ Лазница, Војски Србије, Гарнизон Зајечар, Ватрогасно – спасилачкој јединици Жагубица, Полицијској станици Жагубица, „Бонима“ доо Пожаревац, Црвеном крсту Жагубица, „SOFTWARE DESIGN“ doo Beograd, Општини Голубац, Општини Велико Градиште, Комерцијалној банци а.д. Београд, Пословном центру Крагујевац – Експозитури Жагубица и Компанији “Дунав осигурање” а.д. Београд, Главној филијали Пожаревац. 

Наредне године ће центар збивања најважнијег дана у години бити – Суви До.

ДЕТАЉНИЈЕ ЧИТАЈТЕ У НАРЕДНОМ БРОЈУ НОВИНА “РЕЧ НАРОДА”, КОЈЕ СУ НА ТРАФИКАМА ОД УТОРКА, 2. ОКТОБРА.

Share.

Comments are closed.

Skip to content