ПРЕДСТАВНИЦИ КАНАДСКЕ КОМПАНИЈЕ НА САСТАНКУ СА ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ

 Од истраживања до експлоатације

Састанак председника Општине Жагубица Сафета Павловића и представника канадске компаније „Dundee – Avala resources“ одржан је у уторак, 20. новембра. На овом радном састанку се разговарало о оквирним могућностима за отварањем новог рудника и реализацији пројекта „Црни врх“. Овај разговор је наставак ранијег започетог у Београду на недавној Конференцији о минералним ресурсима где је Општина Жагубица представила рудни потенцијал.

            Саговорници Сафета Павловића, председника Општине Жагубица били су Николај Христов, директор одрживог развоја, Ричард Госи, директор истраживања и Надежда Ивановић, менаџер истражних простора поменуте канадске компаније. Надежда Ивановић је том приликом рекла:

            -Компанија „Данди“ односно „Авала истраживања“ и представници Општине Жагубица имају посебно добру комуникацију. Лепо смо свих ових година сарађивали и дошли до добрих резултата и надамо се завршетку истраживања и почетку нове фазе, фазе израде студија. Добра сарадња је била и са становницима Лазнице на чија смо имања улазили због истраживања.

            На састанку је било речи и о оправданости експлоатације племенитих руда и заштити животне средине.


КРЕПОЉИН

Основано добровољно ватрогасно друштво „Млава“

 Добровољно ватрогасно друштво „Млава“ основано је 20. новембра у Крепољину .Оснивањем добровољног ватрогасног друштва пројекат прекограничне сарадње Румуније и Србије је ушао у завршну фазу реализације. То је и био један од циљева пројекта између две општине, Рекаш у Румунији и Жагубица у Србији под називом „Ватрогасци и управљање ванредним ситуацијама Рекаш – Жагубица“. Оснивању Добровољног ватрогасног друштва у Крепољину присуствовао је Горан Ђорђевић, начелник Одељења за ванредне ситуације из Пожаревца:

            – Добровољно ватрогасно друштво ће деловати и у превентивном смислу и у случају када дође до потребе за гашењем пожара. Обезбеђена је и опрема за људе који ће да раде у Ватрогасном друштву и сваки дан се чека  добијање новог ватрогасног и теренског возила. То је добра пракса која је у складу са новим законом који ових дана ступа на снагу.

            Предраг Ивковић, заменик председника Општине Жагубица је приликом оснивања Добровољног ватрогасног друштва у Крепољину подсетио:

            -Улазимо у завршну фазу пројекта прекограничне сарадње који траје готово три године. Очекујемо и возила и хоћемо да правимо гаражу за њих. Простор за чланове Добровољног ватрогасног друштва је већ опремљен. Сви који ће радити у Ватрогасном друштву „Млава“ су прошли комплетну обуку.

            Тек основано ватрогасно друштво има свој Статут и до краја ове године ће почети са радом.


  ОЖИВЉАВАЊЕ ЗАДРУГА

 15 милиона за Пчеларску задругу

Министар без портфеља у Влади РС задужен за развој и координацију рада јавних предузећа, Милан Кркобабић је у четвртак, 22. новембра у Палати Србије у Београду потписао са представницима Општине Жагубица уговор о додели бесповратних средстава за оживљавање задруга на територији ове општине. Уговор је испред Општине Жагубица  потписао помоћник председника, Душан Милосављевић.

Средства у износу од 15 милиона динара биће додељена Пчеларској задрузи у Жагубици за набавку опреме за паковање и пласман меда.

            Хомољски мед је први брендирани мед у Србији са сертификатом о географском пореклу.

Бесповратна средстава Пчеларској задрузи у Жагубици се додељују у оквиру републичког Програма спровођења мера равномерног регионалног развоја.

Share.

Comments are closed.

Skip to content