Јавни конкурси за медије, верске заједнице и удружења

Општина Жагубица је почетком ове године, након усвајања буџета за 2019. годину, расписала јавне конкурсе за суфинансирање пројеката у области јавног информисања, за финасирање програма и пројеката цркава и верских заједница и за подстицање програма и пројеката од јавног интереса које реализују удружења. За медисјко суфинансирање конкурсом је на годишњем нивоу одређена сума од 6 милиона динара.

За финансирање програма и пројекта, традиционалним црквама и верским заједницама на територији општине Жагубица опредељена је сума од милион динара. Из буџета Општине по расписаном јавном конкурсу  биће расподељена средства и за спортске организације и удружења.


КУД „Хомоље“ наступало у Бечу

Прослава 45. рођендана Фолклорног ансамбла „Бамби“ из Беча које окупља чланове са подручја Браничевског округа који живе и раде у Бечу, обележена је наступима бројних културно – уметничких друштава из Аустрије као и фолклорних ансамбала са Браничевског округа и осталих делова Србије.

У Бечу је поводом обележавања јубилеја КУД „Бамби“ наступило и Културно уметничко друштво „Хомоље“ из Жагубице предвођено председником Мирославом Фрфулановићем.

Фолклорни ансамбл КУД – а „Хомоље“ представио је у Бечу свој завичај  традиционалним српским и влашким сплетовима игара.


Најоригиналније коледарске маске

            У хомољском селу Вуковцу одржана је осма обичајно туристичка манифестација „Старци“. Реч је о обичајима да у данима од Божића до Богојављења младићи са маскама обилазе село и иду од куће до куће и „страшним“ маскама терају зле духове певајући и изводећи „магијске“ радње. Тако призивају добру годину и здравље укућана као и напредак домаћинства. Заузврат их домаћини  дарују.

Према броју учесника, може се рећи да је овогодишња манифестација била веома успешна. Маске су из године у годину све оригиналније, тако да је овога пута избор био тежак. У категорији сениора од 22 учесника, најоригиналнију маску носио је Александар Николић из Вуковца, а у категорији јуниора, међу десет такмичара, победила је маска Атине Павловић, такође из Вуковца.

Share.

Comments are closed.

Skip to content