Почела регистрација пољопривредних домаћинстава

Обнова регистрације пољопривредних газдинстава и у 2019. години обављаће се у периоду од 1. марта до 30. априла. Канцеларија за пољопривреду Општине Жагубица помоћи ће свим носиоцима домаћистава са територије Општине да лакше и брже обаве ову своју обавезу. Само пољопривредна домаћинства која су регистроване имају право да користе подстицајна средства, потврдили су у Канцеларији за пољопривреду.

Промена у односу на претходну годину код регистрације нема и цео поступак је исти. Осим субвенција по површини обрадиве земље и субвенције за гориво ће бити аутоматске и износиће 1.200 динара по обрадивом хектару за свако пољопривредно домаћинство.

Поред републичких, посебне субвенције обезбеђује и Општина Жагубица. По 2.000 динара обезбеђено је за свако ново теле, а субвенционирано је и осемењавање крава.


 Припрема ораница и прихрана пшенице

            У атарима жагубичких села у току су зимске пољопривредне активности. Многи ратари су кренули да узору обрадиве површине док је температура још ниска. Реч је о припреми оранице за пролећну сетву, пре свега кукуруза који је најчешћа ратарска култура.

С друге стране, Томислав Рајковић, директор Канцеларије за пољопривреду Општине Жагубица саветује да се не жури много са прихраном пшенице и каже:

-Још увек су ниске температуре и не треба пожуривати прихрану пшенице, јер то може да сачека неки дан.

Из Канцеларије за пољопривреду подсећају и да је право време да се изађе у воћњаке да се окопају и нађубре стабла:

-Са резидбом воћа такође треба у овом тренутку бити опрезан, јер се мразеви још очекују, препоручује Томислав Рајковић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content