На седници Парламента привредника Регионалне привредне коморе Браничевског и Подунавског управног округа којом је председавао Саша Филиповић, разматрана су привредна кретања у региону, извештај о раду Коморе у 2018. години и представљене су новине у програмима и позивима Фонда за развој и Развојне агенције Србије.

            Састанку је присуствовао и државни секретар у Министарству привреде Бранимир  Стојановић који је ближе упознао привреднике са изменама које су настале у програмима Министарства привреде, Развојне агенције Србије и Фонда за развој.

            -Желимо директно од привредника да чујемо шта је то специфично за ову регионалну привредну комору и који су то специфични проблеми. Ових недеља обилазимо све регионалне коморе и заиста смо добили пуно корисних информација. Нама је јако важно да развијамо директну комуникацију са привредницима, како би схватили да треба да искористе све потенцијале што се тиче јединственог коморског система и сарадње свих институција. Битно је да Министарство препознају као свој сервис и да користе све његове услуге у потпуности, јер се програми праве због привредника. Постоје одређене промене у програмима, скратили смо процедуре, смањили одређене камате, повећали износ средстава за укупна бесповратна средства и желимо да позовемо људе да искористе те потенцијале на најбољи могући начин и развију своје пословање, рекао је Стојановић.

            О привредним кретањима у региону током протекле године говорила је Тамара Ивковић, директорка РПК Браничевског и Подунавског управног округа, док је извештај о раду Коморе представила Александра Радмановац, координатор за услуге. У оквиру привредних кретања обрађени су: основни подаци о локалним самоуправама и становништву, бруто домаћи производ региона, инвестиције, индустријска производња, пољопривредна производња, грађевинарство, саобраћај и туризам, запосленост и зараде, спољнотрговинска робна размена, структура привреде и стране директне инвестиције у оба округа.

            -Најзначајније је да је пала незапосленост у региону у односу на Републику Србију, да имамо више страних директних инвестиција у Подунавском и Браничевском управном округу и да је индустријска производња у региону на много вишем нивоу у односу на Републику. Учешће Браничевског и Подунавског округа у стварању бруто додате вредности Србије је 3,2 одсто, услуге су у највећем обиму заступљене, а специфично за овај крај је пољопривредна производња која је изнад републичког нивоа. Највећи проблем у свим секторима представља одлив радне снаге у иностранство због бољих услова рада и већих зарада и јако тешко проналажење радника за делатности којима привредници у региону желе да се баве, нагласила је Тамара Ивковић.

            Фонд за развој за ову годину је предвидео доста новина око развојних пројеката који се дају са грантовима. Првенствено потребно је доста мање документације и уведене су неке новине око делатности које се могу финансирати.

            -Укључили смо нове технологије, грађевинарство, каматне стопе смо свели на минимум. Друга кредитна линија коју дајемо са грантом јесу „старт ап“ кредити које смо прилично релаксирали, бесповратна средства иду до 30 одсто, а уколико се ради о неразвијеним подручјима та средства су већа за још 10 одсто, истиче Милан Љушић, директор Фонда за развој – Филијале Београд.

            Развојна агенција Србије као и протеклих година, пружа подршку привредницима тако што расписује конкурсе који директно утичу на развој привреде, односно повећање конкурентности, иновативности и комплетан раст извоза.

– Ове године имамо новину у једном програму и то су ланци добављача. То значи да укључујемо мала и средња предузећа у ланце добављача, који ће бити добављачи великим мултинационалним компанијама. Остали програми су исти као и прошле године и ту спадају: подршка извозу, подршка набавци опреме малих и средњих предузећа и подршка прерађивачкој индустрији, казао је Милош Ђекић, представник Развојне агенције Србије.

Руководилац Одељења за ЛЕР, пољопривреду и заштиту животне средине Марко  Савић представио је програм локалног економског развоја Града Пожаревца.

-Град је ове године као и претходне две предвидео посебан програм за помоћ привредницима који могу да конкуришу за различите сетове мера у зависности од броја лица која ће да запосле. Можемо обезбедити средства за куповину машина, изградњу хала, набавку материјала, средства за добијање извозних сертификата, увођење одређених стандарда, закључио је Савић.

                                                                                                                      Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content