Политехничка школа у Пожаревцу била је домаћин учесницима 14. Републичког такмичења ученика електротехничких школа Србије за образовни профил електромеханичар за термичке и расхладне уређаје. Такмичење је организовано под окриљем Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије, а окупило је велики број најбољих у овој области.

На такмичењу је учествовало 13 школа из Србије:  Техничка школа „Михаило Петровић Алас“ из Косовске Митровице, Техничка школа из Обреновца, Средња техничка школа „Миленко Брзак Уча“ из Руме, Електротехничка школа „Стари Град“ из Београда, Техничка школа „Михајло Пупин“ из Инђије, Прва техничка школа из Крушевца, Техничка школа „Јован Жујовић“ из Горњег Милановца, Техничка школа Чачак, Техничка школа „15. мај“ из  Прокупља, Електротехничка школа из Земуна,  Електротехничка и грађевинска школа „Никола Тесла“из Зрењанина, Техничка школа Смедерево и пожаревачка Политехничка школа.

Политехничка школа у Пожаревцу  основана  је 5. октобра 1990. године и на почетку  се звала Техничка школа, затим Машинско-електротехничка школа, а од 1998. године носи данашње име. Школа данас има 17 одељења, а у њој наставу похађа око 500 ученика распоређених на образовним профилима техничар друмског саобраћаја и возач моторних возила- у подручју рада саобраћај  и аутоелектричар, електроинсталатер и електромеханичар за термичке и расхладне уређаје- у подручју рада електротехника.

ИЗУЗЕТНИ РЕЗУЛТАТИ НА СВИМ НИВОИМА

На овом такмичењу високог нивоа присутнима се најпре обратио директор Политехничке школе у Пожаревцу Дарко Радовановић, истакавши да је Политехничка млада школа по годинама и релативно мала школа по броју ученика, али да се постигнућа ученика ове школе  у претходном периоду  не могу сврстати у категорију малих.

 Радовановић је подсетио да је школа пре годину дана била домаћин јубиларног, 25. Републичког такмичења саобраћајних школа Србије, на коме је учествовало 28 школа са више од  200 учесника из Србије.

-Могу да кажем да је то такмичење било једно од најбоље организованих такмичења саобраћајних школа у Србији до сада. Избор Политехничке школе за домаћина овог  такмичења је са разлогом оправдан. Претходних година наши ученици су постизали изузетне резултате на свим нивоима такмичења, од окружних до републичких и то не само у оквиру струке за коју се школују, већ и у оквиру опште образовних предмета. Наша школа нуди и гаји традицију богате ваннаставне активности . Наши ученици имају прилику да се искажу и докажу у оквиру драмске уметности, рецитовања, спортских такмичења, ликовног стваралаштва… Сви ови резултати нису дошли сами од себе. Осим неоспорног талента деце и њиховог вредног рада, ту је и велики рад и пожртвовање њихових наставника и професора који несебично и ван свог радног времена остају у школи и припремају ученике за такмичња и ваннаставне активности, рекао је Радовановић.

Прво место Политехничкој школи у Пожаревцу

На такмичењу су блистали ученици пожаревачке Политехничке школе. У генералном пласману  прво место припало је Политехничкој школи у Пожаревцу,  друго место освојила је Електротехничка школа „Стари град“ из Београда, а треће место заузела је Прва техничка школа из Крушевца.             

У појединачној конкуренцији прво место освојио је Марко Јоксимовић из пожаревачке Политехничке школе, друго место припало је Јовану Радовановићу из Политехничке школе Пожаревац и треће место освојио је  Владимир Радосављевић из Електротехничке школе „Стари град“ Београд.

У категорији ментора, прво место припало је Милици Обреновић  из Политехничке школе Пожаревац, друго место заузела је Биљана Пајић Чавић, такође из пожаревачке Политехничке школе  и треће место освојио је Тодор Кошчица  из Електротехничке школе „Стари град“ Београд.

 УСЛОВИ ПРАТЕ УСПЕХЕ

Политехничка школа константно ради на уређењу школског простора и осавремењавању наставних средстава. Радовановић додаје да је последњих година у школи  приметан пораст броја уписаних ученика, те да је у текућој 2018-2019. години, у првом кругу, уписано 150 ученика у  свим образовним профилима .

Овогодишње такмичење је отворио Ђурађ Бањац, председник Заједнице електротехничких школа Србије, који је том приликом  примио плакету за допринос развоју Политехничке школе у  Пожаревцу.

-Ово такмичење почело је из Техничке школе у Кули, пре четрнаест година, са много нада и жеља. За ових четрнаест година било је критичних тренутака, било је момената када се мислило да ће се такмичење угасити. Захваљујући вредним људима, ентузијастима, такмичење опстаје и постаје све садржајније и богатије. Са овим образовним профилом ширимо круг школа и домаћина. Мислим да би требало да у други план ставимо резултате. Ви сте сви победници, представници школа из целе Србије и њихови наставници. Искористите ово такмичење за дружење, размену искуства и пријатељство, рекао је Бањац.

Ученице Дијана Пртењак, Кристина Ђорђевић и Јелена Витас припремиле су краћи културно-уметнички програм.

                                                                          И.Р.

Share.

Comments are closed.

Skip to content