За „Врела Хомоља“ три и по милиона

Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе потписао је са председником Општине Жагубица Сафетом Павловићем, крајем априла, у Београду, уговор о додели бесповратних средстава за развој туризма.

Општини Жагубица је додељено 3, 5 милиона за организацију манифестације Сабор ”Врела Хомоља”. Ова манифестација треба да допринесе развоју туризма и презентацији општине Жагубица као туристичке дестинације.

Општина Жагубица је једна од 22 општине у Србији којој су средства додељена за што боље и успешније пласирање туристичких потенцијала.

При потписивању уговора, министар Ружић је потврдио да су средства у Фонду за локалне самоуправе ове године за 50 одсто већа него у 2018. години.  Оценио да ће одобрени пројекти допринети развоју општина и градова Србије.

Председник Општине Жагубица Сафет Павловић је подсетио да су средства намењена развоју туризма и да су подстицај великој туристичкој манифестацији „Врела Хомоља“.

Републички буџетски фонд за локалне самоуправе, у коме се налази око 500 милиона динара, реализује се по одобреним пројектима са циљем подршке локалним заједницама да обезбеде боље услове живота грађанима. Ове године Министарство државне управе и локалне самоуправе треба да реализује, делимично или у потпуности, 77 пројеката у 63 општине.


ОДРЖАНА СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

 О цени комуналних услуга       

Уочи ускршњих празника у Жагубици је одржана седница Општинског већа. Овим састанком председавао је Предраг Ивковић, заменик председника Општине Жагубица.

Поред осталих одлука, већници су дали сагласност на неколико захтева Јавног предузећа за планирање и управљање пројектима. Донето је и решење о одређивању линија Ариве Литас Пожаравац за регистрацију реда вожње, као и сагласност за процену угрожености од елементарних непогода и других несрећа на територији Општине Жагубица. Одобрен је захтев компаније „FCC ЕCO“ за повећањем цена комуналних услуга и дата сагласност о утврђивању броја деце у васпитним групама у ПУ „Полетарац“.

            Одобрен је и захтев Добровољног ватрогасног друштва  „Млава“ за  коришћење ватрогасне опреме и возила и утврђен Предлог програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја.


 Формиран тим за заштиту од пожара

На седници Штаба за ванредне ситуације Општине Жагубица разматран је и усвојен Оперативни план за спровођење мера за заштиту од пожара на отвореном простору и шумских пожара на подручју општине Жагубица за 2019. годину. Разматрана је и процена угрожености од елементарних непогода  и других несрећа за територију Општине Жагубица.  Седница  је пред празнике заказана по упутству Министарства унутрашњих послова, сектора за ванрене ситуације, ради предузимања превентивних мера заштите од пожара посебно на местима повећаног ризика.

Одређени су чланови који чине  тим за обилазак подручја угрожених пожаром и спроводе контролу поштовања  Закона о заштити од пожара којим се забрањује спаљивање биљних остатака и стрних усева  на отвореном простору.


Подстицај пчеларима

У оквиру инвестиционог  пројекта  за развој задругарства у Србији у општини Жагубица спроводи се програм “Увећање капацитета производње, прераде и  пласмана хомољског меда”.

Крајем прошлог месца потписани су уговори са пчеларима заинтересованим за кооперативну производњу хомољског меда. Пчелари су уговоре потписали са директором Пчеларске задруге “Хомоље  мед”, Живорадом Томићем.

Координатор пројекта  “Бренд Хомоља – Хомољски мед” је Влада Тодоровић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content