Од првог маја престао је да важи ловостај за смуђа, док је забрана на лов штуке престала још од првог априла. Подсећамо да су њихове дозвољене ловне дужине 40 цм. Наравно, на алохтоне врсте риба нема забране.

ГДЕ ЈЕ СМУЂ КРУПНИЈИ

Веома битно у вези са местом на којем смуђ борави је то шта му је храна и како лови плен? Захваљујући добром виду није му проблем да кедере уочи и скроз при дну. Од свих грабљивица на нашим теренима вероватно да смуђ има најбоље развијено чуло вида. Међутим, у условима при дну се сасвим сигурно значајно ослања и на друга чула као што су мирис и вибрације које детектује бочном линијом.

Смуђ се у већини ситуација задржава на местима која немају много светлости, мада и од тога постоје повремено изузеци.

Kрупнији смуђеви (преко 1кг) ће ближе површини или обали доћи у сумрак или у свитање, док је видљивост мања, док се мањи смуђеви на таквим позицијама могу уловити у било које доба дана.

Ловостај

Сом од 1. маја до 15. јуна

Буцов од 15. априла до 15. јуна

Шаран од 1. априла до 31. маја

Деверика, платика, мрена, клен и скобаљ од 15. априла до 31. маја

Младица од 1. марта до 31. августа

Липљан од 1. марта до 31. маја

 

У ПОТРАЗИ ЗА КРУПНИЈОМ ШТУКОМ

Многи риболоваци пецају штуку на чистим водама које су доста плитке, из разлога што ту могу неометано да користе варалице, али и због лакшег вођења борбе са рибом. Kао последицу тога имамо да риболовци углавном упецају мале рибе, јер се велике штуке веома ретко крећу по чистим водама без заклона.

Међутим, због тога је у нашој земљи популација ове рибе доста проређена у претходних неколико година. Управо зато би требало избегавати терене на којима постоји активност младих штука и да потражити воде у којима су веће рибе, које ће нам пружити и много већу борбу, а самим тим и бољи риболов.

Питање је како можемо пронаћи место са пуно крупних штука? Поента је у томе да се при самом доласку на место на којем планирате да пецате штуку, осврнете око себе и добро осмотрите околину. Уколико уочите разноликост обалског рељефа, онда сте на правом месту.

 

Мирослав Бундало

Share.

Comments are closed.

Skip to content