Позоришни фестивал биће отворен 24. јуна и представе ће се изводити свако вече до 30. јуна са почетком у 21 час и то на отвореном простору домуса, лимеса и амфитеатра што је само по себи доживљај за глумце и посетиоце. На конференцији која је одржана у домусу Археолошког парка Виминацијум председник Скупштине Града Пожаревца Бојан Илић и директорка Центра за културу Галина Перић заједно су позвали публику да буде део овог јединственог позоришног фестивала.

 


Фестивал ревијално отвара у амфитеатру концертом Раде Шербеџија са групом „Западни колодвор“. У такмичарском делу за награду „Златна фибула“ за најбољег глумца и „Виминацијум максимус“ за најбољу представу настпупиће Улyсис театар са Бриона и Загребачко казалиште младих који ће играти Еурипидову  трагедију „Бакхе“, у режији Ленке Удовички.

Државно мађарско позориште из Темишвара гостује 26. јуна у лимесу, са Шекспировим „Сонетом 66“,  у режији Кокана Младеновића.

По мотивима романа „На Дрини Ћуприја“, истоимена представа игра се 27. јуна у амфитеатру. Наступа Српско народно позориште из Новог Сада, и поново као режисер, Кокан Младеновић.

Словенско народно гледалишче са драмском и хваљеном представом  „Девојчица са жицама“, у режији Марјана Нећака играће на сцени у лимесу, 28.јуна.

Битеф Театар са представом „М.И.Р.А.“, у режији Андраша Урбана наступа у домусу, 29.јуна. Последња у низу у част награђених игра се 30.јуна у лимесу.  То је Еурипидова трагедија „Жене из Троје“ у копродукцији Народног позоришта Приштина и Позоришта „Зоран Радмиловић“ из Зајечара. Представу је режирао Небојша Брадић.

Од шест представа „Виминацијум феста – Митови стари и нови“, пет су такмичарске и стижу из Србије, Хрватске, Словеније и Румуније, што фестивалу и Виминацијуму дају међународну димензију како је на конференцији за медије рекао директор археолошког парка др Миомир Кораћ.

Гледаоци могу да купе комплете улазница по цени од 2.500 динара по особи за све представе на фестивалу. Превоз аутобусом је обезбеђен из Пожаревца до Виминацијума.

Share.

Comments are closed.

Skip to content