Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


                                                      Прослава 150 година Окружног суда

8.октобар 1971.

          У Пожаревцу је одржана централна прослава 150 година од оснивање првог окружног суда у Србији, давне 1821. године. Присуствовали су представници свих судова у Србији: Миливоје Ковачевић, секретар за правосуђе Србије, Милорад Достанић, председник Врховног суда Србије, Миодраг Трифуновић, судија Уставног суда, Бошко Крунић, председник Организационо-политичког већа Скупштине Србије, Милован Динић, председник Одбора за развој друштвено-политичких система Скупштине Србије, Милан Зечевић, републички јавни тужилац,Чеда Милошевић, председник Вишег привредног суда Србије и др. Домаћин Димитрије Шукљевић, председник Окружног суда у Пожаревцу поздравио је присутне, а потом се обратио и Воја Живковић, судија Окружног суда и председник Одбора за прославу. О 150 година суда говорио је Милан Зечевић, председник Удружења правника Србије. На крају је изведен пригодан програм у коме су учествовали београдски уметници: Зденко Марасoвић, Ђурђевка Чакаревић, Мира Бобић, Звонимир Крстић…


                                        

                                                                  Пронађена нафта у Стигу       

10.октобара 1984.

          Стручњаци новосадског „Нафтагаса“, „Југопетрола“ и Пословне заједнице за истраживање и производњу нафте, гаса и термалне енергије, у сарадњи са научним институцијама, на бушотини „Братинац 1“ код Пожаревца, на дубини од 2.700 метара наишли су на позитивне резултате. Из београдског „Југопетрола“ истичу да се бушење наставља, а упоредо се обављају и одговарајуће стручне анализе којима треба да се докаже да ли је реч о мањим или већим количинама нафте и гаса.


                                                 

                                                                 Дан Више техничке школе

10. октобар 1987.

            На Вишој техничкој школи (данас Високој школи струковних студија) свечано је обележен Дан школе (13.октобар). Том приликом уручене су дипломе и награде свршеним студентима. Награђени су: Саша Симјановић, студент друге године машинског одсека, Лидија Савић, студент друге године технолошког одсека и Добрица Каменчић, студент друге године електротехничког одсека. Том приликом уручена су и признања организацијама удруженог рада и појединцима за дугогодишњу сарадњу. Повељу је добио ИЕК „Костолац“ као иницијатор и оснивач школе који предвиђа да до краја 2000. године запосли 8.000 радника, од тога 300 инжењера електро и машинске струке. Повеља  је уручена и Боривоју Јовановићу, раднику ИЕК Костолац, који је дао изузетан допринос у оснивању школе и у два мандата био председник Савета школе. Награда је додељена и Живку Стојановићу, предавачу у школи.

                                                                                                                                      Припремио: З.Стокић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content