“Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


Рођендан писца ратних дневника   (1. март 1891.)              

         У Пожаревцу је рођен Александар Д. Ђурић, адвокат и писац. Аутор је ратних дневника који су објављивани у ,,Политици“, ,,Пожаревачком грађанину“ и другим листовима. Био је члан Удружења књижевника и тада је написао ,,Страшне године“ (1935), ,,Без отаџбине“ (1936), ,,Девестодванајста“ (1940)… Основну школу и Гимназију завршио je у Пожаревцу, а правни факултет у Београду. Учесник је ратова од 1912. до 1918.


 Почетак буне на дахије    (3. март 1804.)

Почетак буне на дахије (Први српски устанак), у Пожаревачкој нахији отпочео је паљењем турских чардака у којима су становале субаше. Чардаци су били лоцирани у селима Бикотинци (Браничево), Кусиће и Пожежено.


„Др Војислав Дулић“ уместо „Цара Душана“     ( 5. март 1953.)

Одлуком Народног одбора градске општине,  у Пожаревцу је одлучено да Народна градска болница у Пожаревцу убудуће носи име ,,Др Војислав Дулић“, генерал-мајора и провоборца пожаревачког краја. Истом одлуком улица од Начелства до Булевара уместо имена ,,Цар Душан“ добила је име ,,Др Војислав Дулић“.


Грађани против смене председника     (6. март 1970.)

Трећег дана протеста у Градском парку испред Начелства маса грађана протествовала је против смене тадашњег председника СО Пожаревац Бранка Ивошевића. Јаке полицијске снаге спречавале су их да уђу у Начелство, а грађане ван Пожаревца да уђу у град  и придруже се протесту.

Припремио: З. Стокић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content