Педесет и први „Хомољски мотиви“ потврдили су заслужено високо место Кучева на туристичкој мапи Србије. Било је то седам дана најразноврснијег програма, који је у овој браничевској општини окупио домаће и стране госте свих генерација.

             Манифестација је трајала седам дана, од 28. маја до недеље, 3. јуна, када је концертом Сање Илића и групе „Балканика“ почело одбројавање до следећих Хомољских мотива.       


             Централни дан манифестације био је у суботу, када је од јутарњих сати на Вашаришту у Кучеву отворен Велики народни сабор, а на Зеленој пијаци продајна изложба хомољског сира и мед. Потом је на градском стадиону уследио традиционални Пастирски вишебој. У исто време је у пешачкој зони главне улице приређен Сајам цвећа, док су се на Вашаришту представљале месне заједнице. На Платоу испред Поште велику пажњу привукло је такмичење у справљању старих народних јела, уз Базар старих заната. На обали крај моста на Пеку приређена је демонстрација старог начина испирања злата                                                                                                                     

             Нешто пре поднева најмлађу су одржали концерт  дечијег народног стваралаштва, а потом је уследио традиционални дефиле учесника манифестације улицама Кучева. Концерт народних уметника најавио је свечано отварање Смотре, у оквиру којег се обратио врховни пастир Тихомир Арсић, а потом први човек општине Кучево председник Новица Јаношевић. Хомољске мотиве је званично отворио министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосављевић. Након наступа народних уметника, група и солиста, по традицији, бирана је најлепша пастирица овогодишњих Хомољских мотива. Суботњи дан окончан је концертом Александре Јосић и групе „King Foo“.

МИНИСТАР ВЛАДАН ВУКОСАВЉЕВИЋ

Чувајмо Хомољске мотиве!

„Чувајмо „Хомољске мотиве“, чувајмо своју културу, јер тако ћемо сачувати себе, поручио је у Кучеву министар културе и информисања Владан Вукосављевић, истакавши да су „Хомољски мотиви“ били инспирација за многе сличне манифестације широм Србије.

Указао је на то да је очување материјалног и нематеријалног културног наслеђа задатак сваке одговорне Владе, локалне самоуправе и сваког појединца који жели да његово друштво и његов народ трају у времену, и додао: „Млади људи који учествују у овој манифестацији, као и они који их подучавају су чувари етномузиколошке баштине нашег народа, али и свих оних чији дом се овде налази.“

ГОСТИ СА СВИХ СТРАНА…

            Током претходних дана било је бројних дешавања. У петак је представљена публикација „Народне игре Звижда и Хомоља“, у Завичајној галерији Центра за културу Кучево. Невенка Ташић Гордић је истакла да је ово пето штампано издање Центра за културу. Модераторка промоције је била докторант књижевности Јована Дишић, а о самој публикацији су говорили аутор Дејан Трифуновић, потом Ивана Тодоровић и Данка Лајић Михајловић, етномузиколози. У вечерњим сатима организован је концерт „Вече народне музике“.

У четвртак је на породичном имању Драгосалава Милића у Церемошњи организована радионица израде и свирања на бушину, а сви полазници потписали су Иницијативу за упис бушина на Националну листу нематеријалне културне баштине. У породичној кући Анђелковића у Кучеву отворена је изложба Петра Анђелковића „Ars Memoriae“. Том прилико су говорили археолог Драган Јацанаовић, проф. Веља Каравелић, уметникова ћерка др Јелена Грашар Анђелковић и унука Констатина, као и сам уметник. Све је крунисано пуцањем из трешњевог топа. Истог дана представљена је књига „Кучево и околна села кроз векове“, аутора Душана Станковића, у издању Удружења грађана „Кораци наслеђа“. Промоцију је отворила директорка Центра за културу Јасмина Благојевић, модераторка је била докторант књижевности Јована Дишић, а о књизи су говорили председник Удружења Александар Станковић, историчар Ненад Михајловић и сам аутор. У вечерњим сатима је у великој сали Центра за културу Кучево изведена позоришна представа „Не оклевај! Импровизуј!“, аутора Срђана Карановића. У представи је уз бројне афирмисане глумце играо и Кучевљанин Богдан Богдановић.

       Титулу најлепше пастирице педесет и прве манифестације Хомољски мотиви заслужила је Милица Томић из Вражогрнаца. Прва пратиља је Ивана Јанковић из Нереснице, а друга Андријана Петровић из Кладурова.

    У среду је представљена књига и отворена ликовна изложба поводом 30 година стваралаштва сликара Миодрага Надлачког. Дан раније приређена је промоција графичке новеле „Русаље“. Ову графичку новелу, иначе предање из села Дубоке, потписују Драган Деспот Ђорђевић, као приређивач текста, и Владимир Привуловић, као илустратор. Издавач је Центар за културу, а на  промоцији су говорили Сања Савић драматург и Младен Милосављевић етнолог.

Понедељак је био у знаку збирке прича „Чувари златног руна 2“, која је представљена у Завичајној галерији Центра за културу Кучево. Промоцију је отворила директорка Центра за културу Јасмина Благојевић, а присуствовали су председник општине Новица Јаношевић, председник СО Кучево Владимир Стојановић, чланови Општинског већа Милош Петровић, Зоран Кузмановић и Сања Вукојевић, директорка ОШ „Слободан Јовић“ из Волује Душица Јаношевић, као и многобројне личности из јавног и културног живота града на Пеку. Збирку су представиле Наташа Милић и Владислава Војновић, а присуствовао је и Радмило Анђелковић. Модератор је била докторант књижевности Јована Дишић. У вечерњим сатима, у великој сали Центра за културу, бурним аплаузима пропраћен је концерт КУД-а „Станко Пауновић“ НИС РНП Панчево.

             Пре поменутог званичног програма, током марта и априла одвијао се претпрограм из којег издвајамо радионице „Вез на народној ношњи“ и „Традиционална српска песма 2“, потом истраживање народног знања и веровања становништва Звижда и Хомоља, као и упечатљива друга трка „Хомољски мотиви“ 2018. улицама Кучева.

Р.Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content