„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.



Валентино за избеглице  – 20. октобар 1995. 

Oдржан је хуманитарни концерт за избеглице на коме је наступио Валентин Еберсолд Валентино, познати гитариста пореклом из Србије. Своју каријеру започео је у Костолцу, а потом се обрео у Немачкој, где је забележио многе наступе и као кантаутор снимио занимљив музички материјал на аудио касетама и плочама. Његова гитара обишла је многе земље, а репертоар са којим се представио на хуманитарном концерту у Пожаревац, састојао се од популарних шпанских и циганских композоција. Хуманитарни концерт у Пожаревцу организовао је Црвени крст и Центра за културу, а сав приход намењен је музичким талентима избеглих из Републике Српска Крајина.


Почетак градње аутобуске станице – 22. октобар  1966. 

На углу улица Моше Пијаде и Поречка одржана свечаност поводом започетих радова на изградњи нове Аутобуске станице у Пожаревцу. Догађају су присуствовали радници пожаревачког предузећа ,,Ремонт“, представници Скупштине општине, пројектанта, друштвено-политичких организација… На свечаности је саопштено да ће се објекат простирати на 600 квадратних метара. Са перона истовремено ће кретати осам аутобуса. Завршетак радова предвиђен је до краја маја наредне године, радове изводи ГП ,,Стиг“ из Пожаревца.


 Ради се надвожњак на петљи „Жабари“   – 22. октобар 1997. 

Београдско предузеће ,,Мостоградња“ започело је изградњу надвожњака на петљи „Жабари“ која се налази на пожаревачкој обилазмици према Салаковцу, на путу М-24, на излазу из Пожаревца према Лучици. Завршетак радова очекује се наредне године. 

                                                    Извор: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content