У порти манастира Сестрољин у Пољани, другог дана Ускрса, одржан је осамнаести Ускршњи етно фестивал. Ова туристичко – културна манифестација организована је у духу народног стваралаштва, обичаја, културе и традиције, са намером да се српски обичаји не забораве.

Са отварања манифестације

Директор Туристичке организације Града Пожаревца Василије Балдић истиче да је то била прилика да се подсетимо старих заната, ручних радова, спремања традиционалних јела, народне ношње, одеће и обуће из прошлих времена.

-Овај тим који ради управо осликава слогу мештана овог насеља и ове године Етно фестивал је и поред кишовитог времена засијао пуним сјајем и на најбољи начин сачувао оно што је исконски у нашем народу и овом крају. Учесници су се надметали у фолклорним играма, најуукуснијем и најоригиналнијем традиционалном јелу, најлепшем и најјачем ускршњем јајету, најлепшем штанду. Прелепо је дружити се и радити са оваквим домаћинима као што су мештани Пољане, казао је Балдић.

                                                          ПОНОСНИ НА СВОЈЕ НАСЛЕЂЕ

Отварајући овогодишњи  Ускршњи етно фестивал, председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић је истакао да је ово још једна прилика да промовишемо нашу културу, фолклор и наслеђе и уживамо у сусретима са старим пријатељима и стицању нових.

У обиласку штандова

-Наши сусрети, као и чињеница да кроз њих чувамо традицију овог краја и читаве Србије, сврставају Ускршњи етно фестивал у нешто много више од саме манифестације. То што се све одвија у овом прелепом амбијенту порте манастира Сестрољин, само доприноси утиску да сви заједно требамо бити поносни на своје наслеђе. Овај фестивал нас подсећа, учи, весели, али и доказује на једном примеру ону стару изреку да се све може када се Срби сложе. Овде мислим на вредне мештане Пољане који успевају да сваке године подигну квалитет окупљања захваљујући заједништву и тимском раду. Једино што је сваке године исто, то је њихово гостопримство које је увек пуно неизмерне пажње и љубави према свима онима који дођу на овај етно фестивал, казао је Мијатовић.

О томе зашто се манифестација одржава другог дана Ускрса говорио је председник Савета Месне заједнице Пољана Зоран Недељковић.

Велики број излагача и посетилаца

-Пре него што је сазидана црква 1897. године, у периоду после ослобођења од Турака и Другог српског устанка, народ овог села окупљао се у засеоку Рудеж, другог дана Васкрса, и тада су свештеници из манастира Заова доносили причешће и причешћивали оне који нису могли првог дана да присуствују Васкршњој литургији. Када се појавила потреба да приближимо нашу светињу народу, да оно што наш народ негује као традиицију кроз храну, пиће, игру и песму, сјединимо и позовемо и друге да учествују, благословио је владика Игнатије да се окупљамо на овом светом месту другог дана Васкрса.

Ликовну колонију приредили су чланови УЛИС-а “Мир -мар”

Ускршњи етно фестивал у Пољани красили су штандови на којима су представљени стари занати. Нашли су се ту и сувенири, еколошки домаћи производи, уникатно офарбана јаја, традиционално спремљена и већ помало заборављена јела из бакиних кухиња, ракије и вина, интересантне рукотворине…. Спој иновативности и традиције кроз своје ручне радове приказале су етно секције удружења жена из Ранилуга, Рибарске Бање, Рековца, Батуше, Малог Црнића, Брзохода, Александровца, Осипаонице, Сараораца, Лугавчине, Живице, Брадарца, Кличевца, Мајиловца, Пожаревца, Пругова, Пољане. Фестивал су својим радовима обогатили и представници Удружења ликовних стваралаца „Мир мар“, који су приредили ликовну колонију посвећену Васкрсу.

                                                                       УСКРШЊА ТАКМИЧЕЊА

По традицији на манифестацији је биран најлепше уређен штанд, најоригиналније јело, најлепше ускршње јаје, а одржано је и такмичење у куцању ускршњим јајима. Према процени жирија најлепше уређен штанд имало је Удружење жена „Ресавски вез“ из Пругова, друга награда припала је штанду „Поморавље промет“, док је треће место освојило Удружење жена „Моравски бисери“ из Александровца. Најлепше старо јело припремиле су чланице Актива жена „Сунцокрет“ из Батуше. Друго место припало је Удружењу жена „Сестра Јелица“ из Малог Црнића, а трећа награда Удружењу жена „Млавски цветови“ из Брадарца. Најлепши ручни рад приказале су чланице Кола српских сестара „Босиљка Боса Павловић“ из Пожаревца, друго место освојило је Удружење жена Пругово, а треће Удружење жена „Свети Трифун“ из Сараораца. Најукуснију ускршњу погачу припремило је Удружење жена „Миленко Стојковић“ из Кличевца, друга награда отишла је у руке чланица неформалне групе жена „Ранилуг“ са Косова и Метохије, а трећа Удружењу жена „Прело“ из Лугавчине. Победнице у такмичењу за најлепше украшено васкршње јаје јесу чланице Удружења жена „У срцу Стига“ из Мајиловца. Друго место припало је Удружењу жена „Ресавски вез“ из Пругова, док је треће најлепше офарбано јаје стигло из Брзохода од Удружења жена „Сунцокрети“. Најлепшу ускршњу поставку приредиле су чланице Удружења жена „Слатки залогај“ из Рековца, друго место освојила је Специјална болница Рибарска Бања, а треће Удружење жена „Живичанке“ из Живице. За најлепшу такмичарску екипу жири је прогласио Удружење жена „Моравски бисери“ из Осипаонице, док је свеобухватни победник Фестивала неформална група жена „Ранилуг“ са Косова и Метохије. Најјаче ускршње јаје ове године имала је Јелена Пуја из Живице и њој је поред пехара припала и вечера за две особе у хотелу „Голубачки град“.

Такмичење у куцању ускршњим јајима

Манифестација је обухватила богат културно – уметнички програм у којем су учествовали фолклорни ансамбли „Опленац“ из Тополе, „Радомир Поповић“ из Косовске Каменице – општина Ранилуг, Алексинца, „Божидар Димитријевић Козица“ из Дрмна и домаћин, КУД „Младост“ из Пољане. Завршницу је улепшао неизоставни ватромет.

Добитници признања са организаторима Фестивала

Организатори Фестивала су Туристичка организација Града Пожаревца, Црквена општина Пољана, КУД „Младост“ Пољана, Месна заједница Пољана, а све под покровитељством Града Пожаревца.

                                                                   Дарко Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content