2018-03-08T12:31:58+01:00 8. марта, 2018. 11:38 |

У ПОЖАРЕВАЧКОЈ МУЗИЧКОЈ ШКОЛИ: Републичко надметање солфеђиста

Школа за основно и средње музичко образовање „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу, у петак и суботу, 9. и 10. марта, домаћин је традиционалног XVI Такмичења младих солфеђиста Србије.

Овогодишње надметање окупиће око 250 ученика музичких школа широм Србије, али и учеснике из Црне Горе и Републике Српске, а одвијаће се за категорије: солфеђо, двогласно певање, екипно такмичење, познавање теорије музике, хармонија, музички облици.

По први пут ће бити организовано и такмичење у ритмичким способностима за ученике основне школе које се састоји из израде ритмичког диктата као и  из усменог дела на коме ће одговарати један парлато пример и један двогласни ритмички пример.

Председница жирија за солфеђо је мр Бојана Маторкић Ивановић, професорка Факулетат музичке уметности у Београду, док је на челу жирија за теорију, хармонију и музичке облике мр Слађана Стојановић, професорка пожаревачке Музичке школе. Уз њих ће способности и знање такмичара оцењивати чланови Неда Милетић, Наташа Јовановић , Катарина Јовановић, Небојша Петковић као и Марија Обретковић, која је директорка Такмичења.

Свечани почетак XVI Такмичења младих солфеђиста Србије је у петак 9. марта у 20 часова  у Концертној сали, после чега следи традиционални концерт под називом „Певајмо интервале“.

В.Винкић