Запослени у пожаревачким школама синоћ су у центру Пожаревца одржали протестни скуп.

У појединим пожаревачким школама  у понедељак , 16. септембра, потпуна обустава рада била у Пожаревачкој гимназији и ОШ “Краљ Александар” Пожаревац, док су скраћене часове на 30 минута имале ОШ “Доситеј Обрадовић” Пожаревац, Музичка школа Пожаревац и ОШ „Угрин Бранковић” у Кучеву.

У осталим основним и средњим школама настава се нормално одвијала, али су просветни радници и из ових школа присуствовали протесту.

Окупљенима су се обратили представници синдиката школа на скупу, који је осим у Пожаревцу, одржан и у другим градовима и општинама широм Србије.

Они траже да се предложене измене и допуне Кривичног законика, којима се траже строже казне за нападе на наставнике, нађу на јавној расправи и да буду усвојене у Скупштини, по хитном поступку.

Према речима председника Синдиката образовања Пожаревац Драгана Костића, главни разлог окупљања је притисак на Владу Србије поводом доношења  Закона о заштити ученика и свих запослених у школама и адекватно санкционисање изгредника.

Други разлог је побољшање материјалне  ситуације просветних радника, а синдикати, траже да од јануара 2025. године, најнижа, односно почетна плата почетника професора са седмим степеном стручне спреме, буде у нивоу републичке плате.

-Још један од разлога је и то што Министарство просвета и Министарство финансија раздвајају наставно и ненаставно особље, јер ћемо ми настојати да повећање плата буде за све подједнако, навео је Костић и додао да ће се, уколико поменуто не буде испуњено, протести радикализовати.

Обраћајући се окупљенима председница синдиката Пожаревачке гимназије Наташа Берић, је навела да свака нова Влада просветаре третира као трошак, а не као улагање у будућност, а то одсуство улагања у будућност је довело до тога да тренутно има 50 посто људи који у систему раде на уговор до годину дана.

Share.
Leave A Reply

Skip to content