Градски одбор Странке слободе и правде Пожаревац, у саопштењу које потписује Радослав Миловановић, дипл. инж. шумарства, наводи се да се орезивање четинара у Градском парку не врши по правилима и додају:  

– Главни разлог за резање четинара је да биљка изгледа једрије, здравије, компактније, гушће, правилног раста и очуваног хабитуса (крошње). Међутим, да би сви наведени епитети били видљиви, строго се мора водити рачуна о одређеним правилима у самом орезивању. Биљку је најбоље резати када се већ излази из зиме, након опасности од деловања ниских температура, а пре кретања вегетације, односно док биљка „још увек мирује“. На овај начин постиже се релативно брзо зацељивање рана, а новонастали прирасти сакриће сва резана места и биљка ће релативно брзо бити компактна.

– Основно правило је да се биљка обиђе више пута и детаљно погледа како би се избегао погрешан и беспотребан рез, јер много пута је боље неку грану повити и подвезати него је прикратити да не би дошло до инфекција. Ова правила очигледно нису испоштована на четинарима у пожаревачком парку, а орезивање је увелико у току. Знајући за планове реконструкције, које је СНС најавио недавно у предизборној кампањи, питамо да ли је то увод у рушење пожаревачког Градског парка?

Share.
Leave A Reply

Skip to content