У Дому здравља Пожаревац у септембру су три пута организовани бесплатни превентивни прегледи. Као и у другим здравственим установама широм Србије, по налогу Министарства здравља, прегледи су били 8, 15. и 22. септембра. Ординације су радиле од 8 до 17 часова.

Све већи број Пожаревљана користи термин недељом како би проверио своје здравље без заказивања. То је и прилика да сви они који немају здравствену књижицу из било ког разлога, дођу бесплатно на лекарски преглед и ураде лабораторијске анализе или ултразвучни преглед.

Др Дејан Минековић, директор Дома здравља Пожаревац ове акције у којима се лакари и друго здравствено особље додатно ангажују, оцењујње као веома корисне и каже:

Др Дејан Миленковић

-Акценат је на превентиви, с обзиром на оне пацијенте који не могу да буду примљени у реалним оквирима због термина или немају здравствену заштиту. Држава и Министарство здравља су препознали овај модел да се преко првентивних прегледа приближе здравствене услуге  свим пацијентима и на време детектују и открију стања и болести које могу даље да се дијагностикују и на време излече.

У недељу, 22. септембра, организовани су прегледи у Медицини рада са акцентом на проширене лабораторијске анализе. Код пацијената је рађена крвна слика, шећер, гвожђе, фиритин, трансаминазе и провера билирубина. Такође, доступан је био и ултразвук абдомена. Прегледи хематолога и онколога, као и гастроентеролога су обављани у пожаревачкој болници.

Отворена врата за вакцину Гардасил

У другој недељи октобра Дом здравља Пожаревац ће поново организовати акцију „Недеља отворених врата за вакцину Гардасил 9“. 

Почевши од понедељка, 7. октобра до недеље, 13. октобра, у периоду од 8 до 20 часова, моћи ће да се вакцинишу Гардасилом без заказивања, деца од 9 до 19 година. Вакцинација ће се обављати у просторијама школског диспанзера. Ова вакцина штити од обољевања ХПВ вирусима и добра је превенција од карцинома грлића материце код девојчица. Дечаке, такође штити од истих вируса и самим тим њима проузрокованим карциномима.

За децу до 15 година даје се у две дозе, за старије у три дозе.

ВЕЛИКИ БРОЈ ПАЦИЈЕНАТА

Прегледима организованим у недељу, 15. септембра, у Дому здравља Пожаревац је одазвао се велики број пацијената, потврдио је др Миленковић:

-У термину од 8 до 17 часова у Медицини рада обављено је 136 прегледа одраслих. Те недеље акценат је био на комплетном прегледу укључујући ЕКГ и крвни притисак. У нашој лабораторији је одрађено 190 анализа, рађени су тумор маркери, крвна слика и гликемија. У Радиолошкој служби урађен је 51 ултразвучни преглед штитасте жлезде. Један ултразвук траје од двадесет минута до пола сата што значи да се радило без стајања.

Те недеље рађени су и превентивни прегледи деце. Одзив је био нешто мањи, на школском одељењу 13, а на предшколском је било 14 деце, додао је др Миленковић:

-То је разумљиво, зато што и предшколски и школски диспанзер редовно раде систематске прегледе свој деци у непарним разредима и годинама. 

Иначе, Министарство здравља је најавило да ће у току целе јесени и зиме бити организовани  бесплатни превентивни прегледи недељом. 

Стоматолошка столица за дечије одељење

Град Пожаревац је као донацију за Дом здравља обезбедио нову стоматолошку столицу са пратећим насадним инструментима за дечију превентивну стоматологију. Директор Дома здравља др Дејан Миленковић захвалио се градоначелнику Пожаревца и локалној самоуправи на слуху да се помогне и унапреди рад дечије превентивне стоматолгије. 

Д. Деурић

Share.
Leave A Reply

Skip to content