„Реч народа“ овом рубриком подсећа на прохујала времена пожаревачке вароши. Реч је о занимљивостима које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову, сходно добу дешавања,  подсећа или  упознаје читаоце са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Против финансирања изградње моста11. октобар 1824

Одборници Пожаревачког среза на својој Скупштини донели су одлуку да не прихвате финансирање изградње моста на Великој Морави код Љубичева већ да то препусте држави. Одлуку су потписали представници општина Пожаревачког среза.

Захтевна писма кнеза Милоша – 12. октобар 1824.

За недељу дана проведених у Пожаревцу Кнез Милош, написао је и послао на више адреса неколико писама. У једном је од  Петра Вуличевића из Смедерева тражио да извиди ситуацију око покушаја убиства спахије, од београдског везира тражио је већу дисциплину за субаше, Петру Ичку наредио је да се одрекне аустријског држављанства док је Алекси Симићу из Београда испоставио захтев да му пошаље у Пожаревац ,,Господареве хаљине које се шију у Београду“… Било је још неких писама са наредбама и захтевима пословног карактера.

Доживотна пензија за др Барталомеа – 13. октобар 1833.

Указом кнеза Милоша Обреновића,  др Барталомеу Силвестру Куниберту (1800-1851) додељена је доживотна пензија од 300 форинти у сребру за заслуге и захвалност за исказану бригу за кнежево здравље и здравље његове породице. Указом је регулисано да се пензија исплаћује из кнежеве касе. Није ово била и једина бенефиција коју је доктор уживао од стране кнеза: Милош је са породицом кумовао деци доктора, а и порадио је да добије место лекара у Београду у лето 1832.

Никола Христић председник Окружног суда – 13. октобар 1847.

За председника Окружног суда у Пожаревцу, постављен је Никола Христић који је на тој дужности остао до 15. јуна 1850. године. Он је касније постављен и за председника владе и министра унутрашњих дела Србије.

Оставка због прекорачења рока изградње – 14. октобар 1910. 

Мата Радосављевић, општински инжењер у Пожаревцу поднео је оставку на ту функцију. Разлог је био тај што у Краљевој улици није завршено калдрмисање започето још у јуну. Тај посао је њему, као инжењеру, био поверен.

Share.
Leave A Reply

Skip to content