Прошле године уз субвенцију набављен је тракторски утоваривач

Како обичај налаже, а стишко поднебље дозвољава, наш човек се, када је реч о пољопривреди, бави свим и свачим. Плодна земља удише живот ратарским културама, брда и падине воћу, а приноси у оваквим условима дозвољавају и бављење сточарством.

Овако се пољопривредом бави и Зденко Животић из Куле, који производњу пре свега заснива на ратарству и сточарству. Захваљујући подршци Општине Мало Црниће у овој години субвенционисано му је 70 одсто вредности међуредног култиватора, који ће му много значити за обраду земљишта.

-Прошле године купио сам тракторски утоваривач који је исто као култиватор коштао око 300.000 динара и такође сам добио 70 одсто повраћаја од локалне самоуправе. То нам доста значи, јер свака помоћ је добродошла и омогућава нам да увећамо производњу и олакша рад. И следеће године ћу аплицирати за куповину тракторске прскалице, и добро је знати да је Општина увек уз нас и да са сигурношћу можемо да рачунамо на подршку.

Овај пољопривредник када је реч о ратарству, на својим пољима гаји пшеницу, кукуруз, сунцокрет и луцерку, а ситуација је ове године, каже, била готово иста као и код осталих ратара.

-Пшенице је и било ове године, али је кукуруз подбацио. У просеку пшеница је родила 5 тона по хектару, али је цена од 20 динара незадовољавајућа. Што се кукуруза тиче остало је још мало да се оврше, али због дуготрајне суше род је преполовљен на 4 тоне и њега користим за исхрану животиња. Жетва сунцокрета на 18 хектара је завршена, просечан принос је био 2,3 тоне по хектару и њега продајем Цмани и ЗЗ „Куљанска“. Знам да су авансно плаћали по 46 динара, али званично још немамо тачну информацију, истиче Животић.

БОЉЕ СУ ДОМАЋЕ СОРТЕ

Ових дана завршава вршу кукуруза, после тањирања тешким тањирачама, очекује га сетва пшенице на двадесетак хектара, а ове јесени како каже, користиће новосадске сорте, јер сматра да су приносније од страних.

Ове године уз подршку Општине Зденко је купио међуредни култиватор

У својој штали овај вредни домаћин који све послове обавља уз помоћ супруге Сање, поседује 37 грла, од тога око двадесет музних крава сименталске расе, једанаест јуница и неколико телади.

-Млеко пласирам у млекари у Петровцу, али сам тренутно са производњом мало пао, јер имамо проблем са стеоношћу крава. Откупна цена од 59 динара и премија од 19 динара је задовољавајућа, мада увек може да буде виша. Откупљивачи на време исплаћују, тако да добро функционишемо. Женску телад углавном остављам у штали, а мушку продајем по цени од 400 до 500 евра по грлу, наглашава домаћин.

Радни дан започиње веома рано сређивањем штале, храњењем и мужом крава.

-Онда се распоређујемо на њиве у зависности од тога да ли треба да се тањира, оре, коси, или сеје. Углавном супруга и ја постижемо све сами, али када је потребно ангажујемо и сезонске раднике, јер обрађујемо око 70 хектара, каже Животић.

У штали се тренутно налази 37 грла сименталске расе

Као највећи проблем Зденко истиче нестабилност цене производа на тржишту и стални раст репроматеријала. Сматра да када би се то уредило, да би пољопривредницима много лакше било и могли би боље да испланирају своју производњу.

-Од државе по хектару добијам 18.000 динара, али је проблем што велики број парцела узимам у закуп и за те површине не добијам субвенцију, а по хектару плаћам 250 до 300 евра. Препорука за младе је ако имате обрадиву земљу, крените нешто стварати јер су нам стигла тешка времена, те треба производити све више и више домаћих производа, веровати и трудити се да ће бити боље. Не могу за сада рећи да се може живети од пољопривреде, када је година родна, цена висока, добро је, али то је сваке треће, четврте године, закључује Зденко Животић.

За резултате остварене у пољопривреди Зденко је ове године завредео Октобарску награду које ће му бити уручена 14. октобра, на прослави Дана ослобођења и Дана општине Мало Црниће.

Д.Динић

Пројекат суфинансира Општина Мало Црниће. Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је подржао пројекат.

Share.
Leave A Reply

Skip to content