Заштита биља у јесењем периоду време је када се добија битка за принос. Код уљане репице чак 50 одсто приноса зависи од онога што се уради у јесен. 

Лисна оса(Athalia rosae) је редовна штеточина уљане репице у јесен. У годинама интензивне појаве може да изазове голобрст, потпуно уништавање и преоравање усева. Одрасле ларве су веома прождрљиве. Највеће штете праве у периоду топлог и сувог времена, док хладно и влажно време спречава развој и напад ларви лисне осе. Лишће изгризају између нерава, а затим га скелетирају, тако да остаје само главна нерватура и патрљци на руинама од биљака.

Лисне ваши (Аphididae) директне штете усевима наносе тако што сисају сокове биљака, међутим много значајније штете могу проузроковати као вектори фитопатогених вируса. Током протеклих неколико сезона у нашој земљи је потврђено присуство вируса жутице пострне репе ( ТуYВ). Симптоми заразе вирусом су црвенило ивице листа, жутило или црвенило листа између нерава.

Присуство Бувача (Phyllotreta sp.) на уљаној репици може се  утврдити  визуелним прегледом лишћа на којем се уочавају оштећења. Потребно је реаговати на време јер јачи напад успорава пораст биљке и повећава осетљивост на измрзавање.У почетним фазама развоја уљане репице значајне штете могу нанети одрасле јединке купусних бувача које се хране лисном масом тако што праве јамичасте отворе са горње стране лишћа. Штете причињавају и ларве, нарочито црвеноглавог репичиног бувача (Psylliodes chrysocephala) које се убушују у лисне дршке унутар којих се хране и могу успорити развој биљака или довести до кржљања и угињавања због повећане осетљивости на измрзавање.

Хемијске мере на сузбијању штетних инсеката треба изводити по постизању прагова штетности:

Репичина лисна оса – једна пагусеница по биљци или педесет пагусеница по m²;

Лисне ваши – 20 % инфестираних биљака лисним вашима у фази уљане репице од котиледона до шестог развијеног листа;

Бувачи – 5 до10 % поједене лисне површине.

Произвођачима уљане репице се препоручују редовни обиласци усева и по потврди присуства штетних инсеката и по постизању наведених прагова штетности, примена хемијских мера заштите неким од регистрованих инсектицида чија је а.м. делтаметрин или ламбда-цихалотрин.

                              Виолета Станковић, мастер инж. заштите биља у ПССС Пожаревац

Share.
Leave A Reply

Skip to content