Након полагања венаца крај споменика Српском војнику, Спомен костурнице војницима Црвене армије и стрељаним родољубима, у великој сали пожаревачког Центра за културу, поводом прославе Дана ослобођења, организована је свечана академија.

Традиционално, уручена су признања најзаслужнијим појединцима из области културе, хуманитарног рада и спорта.

Ове године, Октобарску награду завредели су др Јасмина Живковић, председница Кола српских сестара „Босиљка Боса Павловић“ у Пожаревцу, др Јасмина Николић, директорка Историјског архива и Раде Миловановић, тренер вишебојаца.

На овој свечаности додељена је и награда почасном витезу Љубичевских коњичких игара, Зорани Аруновић, олимпијској шампионки у стрељаштву.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић напоменуо је да је 15. октобар дан када се присећамо оних који су у једном дану, из радничких и лекарских униформи, прешли у војничке.

Поред градоначелника присутнима се обратио и државни секретар у Министарству за рад и запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, који је подсетио да је српски народ и у Првом и у Другом светском рату дао велике жртве.

У уметничком делу програма наступили су чланови Градског женског хора „Барили“, под диригентском палицом Каталин Тасић и оркестар „Гвардиа“.

М. П.

Share.
Leave A Reply

Skip to content