На пункту у Поречкој улици

Поводом обележавања 17. октобра, Светског дана борбе против сиромаштва у пожаревачком Црвеном крсту организовали су низ активности. Овај дан је први пут у свету обележен 1987. године са циљем да се промовише свест о потреби искорењивања беде и сиромаштва у свим земљама, пре свега оним у развоју којима прети глад у елементарном облику. Уједињене нације су 17. октобар прогласиле Даном борбе против сиромаштва након што се крај споменика посвећеног борби против сиромаштва у Паризу окупило преко стотину хиљада људи.

Као и свуда у Србији, Црвени крст у Пожаревцу је овај дан обележио тамо где је сиромаштво најевидентније, на пункту у Поречкој улици, на коме се шест дана у недељи деле оброци из Народне кухиње која тренутно опслужује 750 корисника.

-У сарадњи са Колом српских сестара делимо појачан оброк корисницима Народне кухиње, као и слаткише које су у оквиру Недеље солидарности прикупили ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“. Такође, корисници ће добити и 250 пакета хигијене које је Црвени крст обезбедио кроз пројекат који је реализован у сарадњи са Градом Пожаревцем, истиче Јелена Рашић, секретар Црвеног крста Пожаревац

Црвени крст Пожаревац континуирано од 1996. године шест дана у недељи кува, припрема и дистрибуира оброке за социјално угрожене породице. Основне намирнице за девет месеци обезбеђују се преко Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Захваљујући подршци Града Пожаревца овај програм се реализује свих дванаест месеци у години, а поред тога локална самоуправа финансира и трошкове припреме и дистрибуције хране.

-Један од најдрастичнијих видова сиромаштва је глад. Црвени крст се против сиромаштва бори на тај начин што организује рад Народне кухиње. По решењима Центра за социјални рад тренутно опслужујемо 750 корисника. Око половину корисника чине деца узраста до 18 година. То је специфичност ове средине, јер је велики број вишечланих породица. Хлеб и кувани оброци се деле на пет пунктова у Пожаревцу, Костолцу и Старом Костолцу. Корисницима из других села који не могу да дођу на кувани оброк, носе се пакети са храном. За финансирање трошкова припреме и дистрибуције хране Град издваја око 17 милиона динара и око три милиона за набавку пакета хране за 121 корисника у сеоским месним заједницама, који нису у могућности да користе услуге Народне кухиње, закључила је Рашић.

Из Црвеног крста упућују апел свим људима добре воље да донирају артикле хигијене, хране, половне зимске гардеробе за социјално угрожене породице.

Ове године Светски дан борбе против сиромаштва обележава се под слоганом „Окончање социјалног и институцијалног малтретирања, заједничко деловање за праведно, мирно и инклузивно друштво“.

Коло српских сестара увек помаже сиромашним породицама и деци, божићним и ускршњим пакетима и осталим активностима. Тако су и овог пута, чланице ове хуманитарне организације учествовале у припремању, паковању и дељењу хране на свим пунктовима у Пожаревцу и Костолцу.

-Пожелели смо да овај дан обележимо посебно, припремом појачаног оброка за све кориснике Народне кухиње. Наравно, ова и друге наше активности не би могле да се реализују без подршке Црвеног крста и Градске управе, нагласила је Олгица Јовановић, потпредседница Кола српских сестара „Босиљка Боса Павловић“ у Пожаревцу.

Д.Динић

Share.
Leave A Reply

Skip to content