У градском парку код спомен обележја страдалим борцима и жртвама рата у Великом Градишту одржан  је комеморативни скуп поводом 11. октобра, Дана ослобођења  у Другом светском рату . О данима окупације и ослобођењу говорио је  председник Друштва Јоја Штрбац.

Он је истакао да је у току борбе за ослобођење Великог Градишта, од  1941. до  ослобођења, са подручја Рамског среза животе дало преко 500 лица од којих је њих 300 из састава 25. српске дивизије погинуло на фронту.

Како је рекао, са подручја Рамског среза на ратишту је погинуло укупно 557 бораца и то из Великог Градишта, Бискупља, Гарева, Десина, Дољашнице, Ђуракова, Затоња, Камијева, Бискупља, Кличевца, Кумана, Курјача, Кусића, Љубиња, Малог Градишта, Макца, Печанице, Пожежена, Поповца, Раброва, Сиракова, Средњева, Тополовника, Царевца и Чешљеве Баре.

Венци су положени и на споменик јунацима из Првог светског рата, палим за слободу отаџбине као и на месту званом Превод где је 1941. године стрељана група мештана Великог Градишта.

Полагањем венаца почаст су одале делегацијe Министарства одбране и Војске Србије на челу са пуковником Душком Јовићем, Општине Велико Градиште  са председником Општине Драганом Милићем и председником Скупштине Владимиром Штрпцем, као и представници Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918. године. Осим представника институција, јавних установа и предузећа, полагању су присуствовали  грађани и ученици Средње школе „Милоје Васић“.

Share.
Leave A Reply

Skip to content