У Галерији савремене уметности у Пожаревцу у току је изложба под називом „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941 – 1945“. Ову изложбену поставку 22. октобра посетили су ученици и наставници пожаревачких школа „Краљ Александар Први“, „Свети Владика Николај“ и Економско – трговинске школе.

Приликом посете били су у прилици да разгледају архивске фотографије и документа из фундуса Историјског архива Пожаревац, Војног архива и Војног музеја, те да се детаљније упознају са војним наоружањем, опремом и деловима ратних униформи и одеће из историјске збирке пожаревачког Народног музеја.

Изложбени експонати фактографски осликавају ратне прилике у Србији током ратних година 1941-1945, окупацију земље, судбину избеглица и ратних заробљеника у немачким логорима, затим страдање цивилног становништва, жена, деце, али и деловање југословенских партизана и борбе за ослобођење земље. Ова изложба осликава и заједничко деловање југословенске народноослободилачке војске и Црвене армије у ослобађању окупиране територије Србије.

Такође, омогућава и спознају прошлости и обликовања свести о историји Другог светског рата и значају победе над фашизмом и нацизмом, победе која је отворила ново цивилизацијско поглавље у историји Европе и света. Историјским документима и фотографијама изложба доприноси култури трајања, сећања и памћења.

Кроз изложбену поставку Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Народног музеја Пожаревац, ученике и професоре пожаревачких школа водили су архивски и музејски посленици и коаутори изложбе др Драгана Милорадовић, др Милорад Ђорђевић и Наташа Милошевић Дулић.

Посета ђака и професора одвијала се у оквиру наставне активности која је реализована кроз успешну сарадњу пожаревачког Историјског архива и основних и средњих школа. Осим едукације младих школског узраста и подизања свести о значају архивске грађе за историју града, традицију и културу српског народа и државе, активности овакве врсте за циљ имају и остваривање културно – просветне и васпитно – образовне функције Архива и његовог отварања према јавности.

Share.
Leave A Reply

Skip to content