Са завршне вечери Фестивала

Најбоља представа 53. ФЕДРАС-а је „Лет изнад кукавичјег гнезда“ Кена Кезиа, у изведби Студија глуме „Театар 011“ из Београда, коју је редитељски потписала Наташа Радоњић. Ово је одлука стручног жирија, коју је у саставу позоришни редитељ и театролог Владимир Путник и драмски писци Зоран Стефановић и Јован Љубеновић, донео након свих одгледаних такмичарских представа.

Комад „Сметови“ Културног центра из Кисача, редитеља Светлане Гашко завредео је другу награду, а представа „Хасанагиница“, Позоришта „Драгољуб Милосављевић Гула“ Културно – просветног центра из Петровца на Млави, коју је на сцену поставио Милош Јагодић, трећу награду.

Награђени за најбоље представе са председником Општине Малишом Антонијевићем

Посетиоци су током девет дана трајања фестивала имали прилику да на малоцрнићкој сцени виде осам такмичарских остварења. Разноврсност репертоара, глумачка уверљивост и маштивите редитељске замисли, остале су његова препознатљива одлика. Публика је уживала у сјајним изведбама, сценским приказима, одличним текстовима, упечатљивим детаљима, маштовитој сценографији, одличној режији. Круна ФЕДРАС-а свакако су најбоља глумачка остварења аматерског позоришног стваралаштва.

СТРАСТ ЗА ПОЗОРИШНОМ МАГИЈОМ

Обраћајући се присутнима на завршној вечери Фестивала, у име организатора, директор Центра за културу Никола Томић је изразио захвалност  свима који су били уз ФЕДРАС и допринели својим ангажовањем да фестивал буде онакав какав јесте.

-Мало је Црниће, мала је наша општина, можда је мала и ова сала и сцена, зато је велики ФЕДРАС. За то дуго трајање фестивала заслужни су и неки велики људи који су постојали, постоје или ће постојати у нашој општини, рекао је директор.

Награђени са организаторима на сцени

Он је честитао награђенима на заслуженим наградама, жирију на јако успешном послу, општинском руководству које је свих дана фестивала пружало подршку, Министарству културе и бројним донаторима.

-Нека живи ФЕДРАС на много наредних година, а за крајње границе нека се питају неки људи за педесет или сто година, закључио је Томић.

НАГРАДЕ ПРЕДСТАВАМА И ГЛУМЦИМА

Општи утисак свих чланова жирија је да ентузијазам и енергија још једном побеђују недостатак материјалних средстава и остале недаће које прате рад аматерских позоришта.

Признање са сценски говор Валентину Ољачи

-Општој тривијализацији и комерцијализацији наших живота, аматерско бављење чврсто стоји као алтернатива за креативно осмишљавање слободног времена и зато свима који учествују у овом племенитом чину честитамо на таквом избору. Представе виђене на 53. ФЕДРАС-у су разноврсне и занимљиве по тематици и да је страст за позоришном магијом неисцрпна енергија и вера у снагу уметности са сцене свих ових фестивалских вечери прелазила на раздрагано гледалиште, казао је између осталог председник жирија Владимир Путник.

Награда за интеракцију са публиком Драгославу Бранковићу

 Признање за сценски говор понео је Валентино Ољача за улогу Хасанаге у представи „Хасанагиница“, АП „Драгољуб Милосављевић Гула“ из Петровца на Млави, док је награду за интеракцију са публиком завредео Драгослав Бранковић за улогу Санде Аризановића у представи „Аризани“, АП „Хранислав Драгутиновић“ из Прокупља. Признање за колективну игру додељено је Аматерском позоришту „Мирко Таталовић Ћира“, а за ауторску музику Јарославу Зими, у представи „Сметови“ у изведби Позоришта Културног центра Кисач.

Најбољу мушку епизодну улогу остварио је Игор Миликић

Признањем за женску епизодну улогу овенчана је Марија Стефановић Дебељаковић за улогу сељанке у представи „Омча“, Градског позоришта Јагодина, док је најбољу мушку епизодну улогу, по оцени жирија, остварио Игор Миликић за улогу поглавице Бромден у представи „Лет изнад кукавичјег гнезда“, Театра 011. Признање за глуму на 53. ФЕДРАС–у завредели су Александар Радојковић за улогу Рендала Патрика Мекмарфија у представи „Лет изнад кукавичјег гнезда“ и Светлана Гашко за улогу Катице у представи „Сметови“. Њој је припала и награда за најбољу режију. За драматизацију и адаптацију романа „Аризани“ признање „Милисав Миленковић“ понео је Срђан Живковић, док је за сценографију у представи „Хасанагиница“ награђен Милош Јагодић.

Награда за ауторску музику Јарославу Зими

Затварајући овогодишњу смотру, председник Општине Мало Црниће и Организационог одбора Фестивала Малиша Антонијевић је нагласио да је ФЕДРАС у својој 53. години постојања постао више од догађаја, постао је престиж који заслужује поштовање, како за трајање тако и за квалитет изведених представа.

Признање „Милисав Миленковић“ Срђану Живковићу

-И у наредном периоду подржаваћемо идеје директора Фестивала, али и Општински фолклорни ансамбл, аматерску глумачку трупу при Центру за културу, певачку групу. Свакако, акценат ћемо ставити на школицу глуме, јер сигуран сам да је то расадник будућих талената. Слушајући обраћање председника жирија, свака реч хвале је нешто што гали срце и улива поверење, али то је уједно и обавеза да сваки наредни ФЕДРАС буде још бољи. До наредне манифестације остаје да гајимо културу, сећања и наду да ће сваки пут ФЕДРАС превазићи претходни рођендан, казао је између осталог Антонијевић.

Признање за режију и глуму Светлани Гашко

Чин затварања овогодишњег ФЕДРАС-а крунисан је представом „Ноћ богова“ коју су извели драмски уметници Војин Ћетковић, Дејан Луткић и Небојша Илић. Селектор 53. ФЕДРАС-а био је драмски уметник Александар Дунић, организатор Центар за културу општине Мало Црниће, а покровитељ Општина Мало Црниће уз подршку Министарства културе Републике Србије.

Награда за глуму Александру Радојковићу

 

Текст: Д.Динић

Фото: В.Милић

Share.
Leave A Reply

Skip to content