Почетак грејне сезоне обележио је прекид грејања током претходног викенда, услед квара не делу мреже.

Директор ЈП „Топлификација“ Предраг Јанковић и руководилац техничког система Златко Цвејић одржали су, овим поводом,  конференцију за новинаре.

Они су напоменули да је у суботу, 19. октобра, губитак воде у систему премашио хиљаду кубика.  У том тренутку дневни губици течности били су више него удвостручени у односу на просек у прошлој грејној сезони и систем више није могао да се одржава допуном.

У недељу, 20. октобра, је, по обустави грејања, установљено да је једна озрака у Костолцу била у квару. Након санације, грејање је пуштено наредног дана, 21. октобра, у 6 ујутро. До среде, 23. октобра, наставило са испитивањем читаве мреже.

Према њиховим речима систем је, у целини, способан да обави своју функцију, али проблема има.

Јанковић је навео да су санирана два велика цурења на примарном грејном систему, док се треће цурење у Улици Ђуре Ђаковића још увек санира.

Цевовод у Улици Ђуре Ђаковића стар је више од 30 година и захтева хитно инвестиционо одржавање. Јанковић је навео да планирају замену цевовода у наредној години.

– Тренутно је грејање обустављено на Пионирском тргу 1, али се надамо да ћемо ускоро нормализовати ситуацију.

На питање да ли се може очекивати још оваквих ситуација Цвејић је одговорио да не постоји систем који је 100 посто поуздан.

– Имамо јако велики број објеката, преко 12.500 прикључених грејних места и преко 6.500 станова на систему. Није лако то све одржати на начин да не постоји никакав проблем, да нема никаквих цурења и да се све стигне онда кад то корисници од нас захтевају.

У Топлификацији кажу да је осим застарелости мреже један од кључних проблема недостатак радне снаге. Машинска служба, која  највећим делом опслужује овај систем, има десет људи, од којих је један пословођа.

– У првој смени радним даном имамо четири човека из машинске службе, у другој смени  два. Викендом имамо два у првој и два у другој смени. То је све што можемо да покријемо са расположивим бројем људи у тој  служби, рекао је Цвејић.

Предраг Јанковић и Златко Цвејић

 

 

Share.
Leave A Reply

Skip to content