Сива трулеж је честа и штетна болест винове лозе. Проузрокује је гљива Botrytis cinerea, која највише напада бобице грожђа. Штете од ове болести могу бити веома велике нарочито када у периоду од шарка до бербе често падају кише. У тим условима долази до наглог наливања бобица, услед чега оне пуцају и та места представљају место продора патогена.

На бобицама се појављују воденасте пеге које брзо захватају целу бобицу. Заражени плодови постају смеђи, прекривају се сивом превлаком и касније се смежурају у тзв. мумије. Услови који погодују развоју гљиве су топло и влажно време (18 –22 °Ц,) висока влажност, повреде покожице бобица и бујна вегетација. Критични периоди су цветање, затварање гроздова и почетак зрења.

Штете које наноси су  смањење приноса и лошији квалитет вина. У посебним условима може да се јави „племенита трулеж“, корисна за десертна вина.

За сузбијање значајне су агротехничке мере – проређивање ластара и гроздова, добра проветреност, умерено ђубрење, уклањање заражених плодова. Биолошке мере – препарати на бази Trichoderma i Bacillus subtilis. Хемијске мере заштите се спроводе регистрованим фунгицидима: у критичним фазама развоја грожђа ( при крају фазе цветања и заметања бобица, када се бобице почну додиривати, у фази шарка (почетак зрења), 3- 4 недеље пред бербу грожђа. Правилном заштитом може се значајно смањити штета и сачувати квалитет рода.

Драгана Урошевић, дипл.инж.заштите биља у ПССС Пожаревац

Leave A Reply