УДРУЖЕЊЕ РОМА БРАНИЧЕВСКОГ ОКРУГА ОБЕЛЕЖИЛО СВЕТСКИ ДАН РОМА

IMG_7311Удружење Рома Браничевског округа протеклог петка обележило је 8. април – Светски дан Рома. Пригодној свечаности одржаној у Ромском едукативном центру, међу бројним гостима присуствовали су Јованка Атанацковић, помоћница министарке за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру, Мајкл Ујехара, заменик шефа мисије ОЕБС-а у Србији, делегација Јапана коју је предводила Ецуко Цунозаки, супруга бившег јапанског амбасадора у Србији, представници Града на челу са председником Скупштине Бојаном Илићем…

Окупљање је било у знаку примене пројекта „Наше право да живимо боље“, који финансира Европска унија, реализује Удружење као носилац и Град Пожаревац као партнер, уз подршку Министарства рада. „Наше право да живимо боље“ уствари је део једне шире активности у оквиру програма „Подршка ЕУ инклузивном друштву“, који са 5,4 милиона евра финансира ЕУ, а спроводи Европска делегација у Србији у сарадњи са Министарством рада.

На почетку свечаности председник Удружења Мирослав Вељковић честитао је свим припадницима ромске националности међународни празник. Нагласио је да ће Ромски едукативни центар радити досадашњим темпом и убудуће, ако не и још боље, а све са циљем побољшања положаја Рома.

Председник Скупштине Бојан Илић подсетио је да је Град Пожаревац званично похваљен као пример успешног спровођења инклузије. По његовим речима, инклузија је у Пожаревцу, као друштвени покрет била актуелна и пре деведесетих година прошлог века.

-Одувек смо у Пожаревцу заједно, раме уз раме делили добро и зло са свим мањинским групама, често не знајући за националну или верску припадност оног другог… Као највећи проблем припадника ромске популације, поред незапослености препознали смо и проблем образовања. Радили смо по упутствима државе и сматрам да смо као локална самоуправа, кроз многобројне олакшице и пројекте, допринели да деци из ромских породица помогнемо на путу до школе и подстакнемо их да тамо покажу свој максимум. Омогућити знање и образовање човеку, највећи је дар, основ здравог и исправног животног пута у коме не постоји пречица, рекао је између осталог Илић, уз напомену да је отварање Бизнис инкубатора у Пожаревцу још један пример борбе за право на рад. Ромски едукативни центар заслужује похвале не само што је овим, већ и другим пројектима доказао да има добре идеје и визионарска решења.

ОД ОСНИВАЊА ВИШЕ ОД 40 ПРОЈЕКАТА

Ромски едукативни центар отворен је 2009. године. Локална самоуправа предала га је на коришћење Удружењу Рома које га је реконструисало донацијом Амбасаде Јапана у Београду и средствима Града Пожаревца и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Од отварања до данас у Центру је реализовано више од 40 пројеката, захваљујући којима је преко 1.500 корисника остварило директне бенефите.

У име Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре говорила је Јованка Атанацковић, која је поред осталог рекла:

-Живећемо боље једино ако сви у нашем окружењу, укључујући и мањине, буду живели боље. Доношење стратегија, спровођење акционих планова и пројеката, није довољно за побољшање услова живота и рада мањина у Србији, истакла је Атанацковић.

Једна од многобројних организација са којом Удружење Рома сарађује је ОЕБС мисија у Србији и та сарадња датира од 2008. године. Заменик шефа мисије Мајкл Ујехара подсетио је на пројекат којим је подржан развој 17 привредних друштава и притом запослено 60 Рома.

-Ваша иницијатива представља још један камен темељац ангажовања ромске организације као цивилног друштва које подстиче запошљавање, што је важно за бољу интеграцију Рома. Прошле године сам имао прилику да вас посетим и био сам импресиониран радом и професионализмом који сте показали. Успешно смо сарађивали у оквиру реализације малих грантова постигавши одличне резултате, нагласио је Ујехара.

У наставку свечаности изведен је пригодан програм у коме су учествовали Градски женски хор „Барили“ под диригентском палицом Каталин Тасић, малишани вртића „Лане“ и „Пчелица“, као и Срђан Вељковић, ученик 6. разреда ниже Музичке школе за таленте у Ћуприји.

ПО СТАРТ“ ОПРЕМЉЕН СРЕДСТВИМА ЕУ

Истога дана истим поводом у Пожаревцу је у Улици Лоле Рибара отворен Бизнис инкубатор „ПО старт“, први такве врсте у овом делу Србије, опремљен средствима ЕУ. За покретање сопственог бизниса пријавило се 18 људи, који су затим морали да сачине сопствене бизнис планове, на основу којих је петоро одабрано за Бизнис инкубатор. Реч је о фирмама за обављање кетеринг услуга, о фото студију, музичкој продукцији и фирми за пружање консалтинг услуга. Поред почетника конкурисали су и они који су већ успешни у свом послу. За њих су предвиђена додатна финансијска средства у виду грантова вредности од по 2.000 евра за унапређење делатности. Грантове су добиле фирме од којих се једна бави пекарском производњом, друга производњом колача и кондиторских производа, а трећа козметичком делатношћу.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content