Поводом 12. октобра Европског дана донора, јуче је на Малој сцени Народног позоришта у Београду симболичним почетком у 5 минута до 12,00 премијерно изведена представа „Заједно за нови живот“. Реч је о комаду који  има за циљ подизање свести о значају трансплантације и повећању броја донора у Србији, као јединој шанси за живот за око хиљаду људи, колико их тренутно чека нови орган.

Протагонисти овог позоришног дела у чијем средишту је жена која је изгубила брата и слушајући приче трансплантираних пацијената премишља да потпише сагласност за донирање његових органа, су глумица Љиљанa Благојевић, председник Удружења „Заједно за нови живот“ Пожаревљанин Младен Тодић, координатор Удружења Ивана Јоксић  и  члан Лидија Стојановић.

– Већина становништва нема довољно развијену свест о значају донирања органа, а тему донирања органа и трансплантације прате многобројни страхови и предрасуде.  Наше Удружење уз трибине широм Србије сада је одлучило да кроз представу и личне приче пацијената приближи још више приближи друштву ову тему,  истичу у Удружењу„Заједно за нови живот“

Комад је пратио велики број посетилаца, представници Министарства здравља, чланови тимова за трансплантацију органа Клиничког центра Србије и Клиничког центра Ниш, као и водећи људи поменутих медицинских установа.

Подршку у припреми и реализацији представе „Заједно за нови живот“ пружило је Народно позориште Београд а идеју су подржали  Министарство здравља Републике Србије и Хемофарм Фондација.

Share.

Comments are closed.

Skip to content