Хомоље на истоку Србије је препуно зелених извора, разиграних потока, старих манастира, аутохтоних грађевина из давнина, тајанствених шума и пећина. На улазу у хомољску област и општину Жагубица налази се Горњачка клисура са средњевековним манастирима Горњак и Благовештење.


Бисер Хомоља је Крупајско врело, чија боја, бистрина и живост очаравају. Још један извор, највећи и најдубљи у Европи, налази се у самој Жагубици. То је Врело Млаве, препуно пастрмки. Уз само врело смештен је мотел. Крај је богат и бројним мањим изворима питке воде. На оближњој планини Бељаници је водопад Бук, један од најлепших у Србији.

Цивилизација још није оскрнавила Хомоље и оно тако вековима чува своје тајне пуне чудних прича о магијским обредима и хајдуцима протканих мистеријама које мештани радо деле с радозналим посетиоцима. Једна од таквих прича је о Девојачком мосту у близини манастира Горњак, чији темељи датирају из времана Римљана. По легенди, стари камени мост је добио назив Девојачки, јер су Турци одводили девојке у султанов харем, а једна од њих је бежећи скочила са моста и погинула.

 

КНЕГИЊА МИЛИЦА У ГОРЊАКУ

На улазу у Горњачку клисуру налазе се остаци средњевековног манастира Благовештење, који је саградио деспот Стефан Лазаревић. Изнад манастира у стени, налази се испосница Св. Григорија синаита Млађег. По налогу кнеза Лазара, овај монах је организовао градњу манастира Горњак на левој обали Млаве, приљубљеног уз стену. У Горњаку саграђеном 1381. године после Косовског боја је боравила кнегиња Милица са породицом.

Старија од Горњака и на самом улазу у Жагубицу је Тршка црква  из Тринаестог века. Занимљив детаљ најстаријег верског објекта на Браничевском округу је грифон, који у предњим канџама држи главу овна, а у задњим главу човека.

Хомољски предео богат водама и шумама дубоког хлада, нуди и оригиналне кулинарске специјалитете сачуване од заборава:

– Постоје бројна удружења жена, као и пољопривредна газдинства, у којима можете пробати производе од шумских плодова, чувену хомољску здравицу и надалеко познато хомољско пиво. Све ово иде уз препознатљиво хомољско јагње и хомољски сир, уз неизбежан хомољски качамак, где се на крају можете засладити и хомољским медом – набраја гастрономске чари краја Владан Лазић, директор Туристичке организације Жагубица.

Најпрепознатљивији бренд овог краја је хомољски мед, први са заштитном ознаком географског порекла у Србији. Од њега су потом настајали сви остали хомољски производи, од медних еликсира са копривом, орасима и поленом, разних сирупа, пекмеза, џема од шипурка до ликера и пијаног воћа с медом и ракијом.

Како сазнајемо, цена ноћења са доручком, по особи, у приватном смештају, креће се од 800 до 1.500 динара, односно од 1.200 до 2.600 динара за пун пансион у хотелу.

Д.Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content