Поводом Светског дана срца који jе обележeн данас 29. септембра, под слоганом „Свим срцем за здраво срце“,  Завод за јавно здравље Пожаревац у сарадњи са Центром за превенцију болести, Службом поливалентне патронаже Дома здравља  и Црвеним крстом Пожаревац, организовао је у просторијама ПД „Георад“ Дрмно „Акцију за здравље“. Радницима овог предузећа здравствена екипа Акције мерила је крвни притисак и ниво шећера у крви и саветовала о здравој исхрани и физичким активностима.

Сваке године у свету 17,9 милиона људи нестане услед болести срца и крвних судова, а процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 85 посто превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).

Др Цвија Стојановић из ЗЗЈЗ у Пожаревцу истиче да је Светски дан срца  установљен 2000. године, са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узроци смрти.

-Болести система крвотока су у порасту како у свету, тако и код нас. Превенцијом и својим понашањем  можемо да допринесемо смањењу учесталости обољевања. Саветујемо  престанак пушења, редовну физичку активност, правилну исхрану, регулисање телесне тежине, крвног притиска, нивоа шећера у крви и холестерола.  Уколико водимо рачуна о  факторима  ризика доприносимо смањењу  како оболевања, тако и умирања од ових болести. Постоје, међутим и фактори на које, нажалост, не можемо да утичемо а то су године живота и генетика, истакла је др Стојановић додавши да према резултатима анализе здравственог стања становништва из 2019.године, ситуација у браничевском округу по овом питању, није охрабрујућа.

– На нивоу примарне здравствене заштите, болести система крвотока заузимају друго место са 11,5 одсто у односу на број лечених,  док на нивоу секундарне здравствене заштите су на  првом месту са 13,2 одсто. У периоду од 2007. до 2019. године, болести крвотока заузимају водеће место у умирању становништва на територији браничевског округа. Само током  2019. године од болести крвотока преминуло је 1881 лице или 60,8 одсто од укупног броја умрлих, саопштила  је др Стојановић.

И.Р.

Share.

Comments are closed.

Skip to content