Основна школа „Свети владика Николај” у Брадарцу спремна је за упис нове генерације првака. Упис ученика у први разред почeo je 1. априла 2021. године, а у први разред уписују се деца рођена од 1. 3. 2014. године до 28. 2. 2015. године. 

Осим централне школе у Брадарцу, школа има још девет издојених објеката која су спремни да приме прваке. Школе у Речици, Кличевцу, Дрмну, Бубушинцу, Братинцу, Трњану, Касидолу, Барама и Берању адекватно су опремљене да будућим првацима пруже квалитетно образовање уз све неопходне услове како би боравак деце био интересантан и користан.



Школа има укупно 335 ученика, а директор ове установе Дејан Животић истиче да би волео да такав број остане и у наредној години и да се у будућности колико – толико повећава.  

-Школа Свети владика Николај са свим подручним одељењима требало би да упише укупно 79 полазника. Ми имамо један велики проблем, а то је одлазак људи у иностранство, па се и велики број ученика који би требало да буду полазници налазе у иностранству. У сарадњи са локалном самоуправом, из прикупљене документације, у овом тренутку тридесетак ученика сигурно се уписује у наше школе. Циљ нам је да тај број до почетка школске године буде знатно већи а самим тим опстанак подручних одељења не би се доводио у питање у будућности, рекао је Животић додавши да је стратегија школе да привуче што већи број ученика. 

   Дејан Животић

Оно што је интересантно за ученике школа и њихове родитеље је да од ове школске године у школи функционише пројекат под називом „Обогаћени једносменски рад“. 

-То је програм сличан продуженом боравку који омогућава да ученици остану у школи и после редовних часова, а да то време искористе за писање домаћих задатака и учење, али и низ интересантних активности као што су спорт, секције, плес, уређење школског простора, дружење са вршњацима… У том окружењу деца проводе квалитетно време док су њихови родитељи на послу, друже се, али и уче са нашим учитељима и наставницима. На овај начин ученици и наставници имају прилику да искажу своју креативност и на тај начин унапреде наставни процес и квалитет рада и боравка у школи, рекао је Животић.

Пријава нових полазника

Школа омогућава да пријаву за упис детета у 1. разред школске 2021/2022. године буде обављен без доласка у школу, путем достављања основних података на имејл адресу upisprvakastigskola@gmail.com. Овакав начин уписа омогућен је због епидемије корона вируса и због безбедности запослених, ученика и родитеља. Такође, упис се може извршити заказивањем термина на порталу еУправа покретањем услуге еЗаказивање термина. 

Приликом уписа није потребно прилагати документа, јер ће их школа прибавити по службеној дужности. Школа ће прузети извод из матичне књиге рођених, уверење о пребивалишту, уверење о похађању припремног предшколског програма, као и потврду о обављеном лекарском прегледу – лекарско уверење. Изузетак је само лекарско уверење уколико je преглед обављен код приватног лекара.

Све додатне информације родитељи или други законски заступници могу добити путем мејл адресе stigskola@gmail.com и на број телефона 012/261/231.

ПРИОРИТЕТ ШКОЛЕ КВАЛИТЕТНА НАСТАВА

Према речима директора оно што издваја ову школу је чињеница да се образовно-васпитни рад одвија у релативно малим групама ученика, па је због тога квалитет наставе виши, јер наставници разредне наставе могу приступити сваком ученику понаособ и посветити му довољно времена и пажње. То резултира високим квалитетом наставе и запаженим резултатима које  ученици остварују кроз даље школовање. 

-Наиме, рад у малим одељењима доприноси већем квалитету и испољавању ученичких интересовања и способности, тако да у старијим разредима ученици имају одличне радне навике, научени су да уче на различите начине и поседују завидан ниво самосталности. Поносни смо на чињеницу да ученици који су завршили нашу основну школу постижу изванредне резултате као средњошколци, а касније и као студенти. Наравно, истакли би и успехе које редовно остварују на свим нивоима такмичења из школских предмета. Све ово доказује да је квалитет наставе приоритет наше школе. С тим у вези, наши наставници су учествовали у снимању телевизијских часова током наставе на даљину: Маја Ђурић, наставник разредне наставе, Даница Илић, наставник српског језика, Михајло Тошић, наставник енглеског језика и Марија Милутиновић Гаралејић, наставник географије. Њихови часови су емитовани на каналима јавног медијског сервиса и показали су преданост и личну и професионалну одговорност, рекао је Животић.

УЧЕНИЧКА ЗАДРУГА

Деца Стига 

Основна школа „Свети владика Николај“ основала је  ученичку задругу „Деца Стига“ која има секције за пољопривреду, набавку уџбеника и школског прибора, развој ученичког предузетништва, организацију рада ученичке кухиње и секцију за друштвено хуманитарни рад. Прва је у Србији основана по новом правилнику у октобру 2018. године.

-Наша ученичка задруга помаже ученицима да развију своје вештине и предузетништво, а тиме их активно припрема за живот након школовања и ствара потребне радне навике. Активности у оквиру задругарског рада развијају низ позитивних особина, јачају тимски дух и сарадњу, уче да својим радом могу постићи резултате који ће бити од користи друштвеној заједници, истакао је Животић.

ЗАЈЕДНИЦИ ЗАЈЕДНО 

Од великог значаја за унапређење дигитализације наставног процеса је и пројекат који је одобрен у оквиру програма „Заједници заједно 2020“ компаније НИС.

У наредном периоду формираће се три комплетна информатичка кабинета, један у матичној згради и два у издвојеним одељењима школе, са комплетном адаптацијом учионица и набавком учионичког намештаја, десктоп рачунара, пројектора и платна за пројектор. Овим пројектима ће бити унапређена дигитализација наставног процеса и повећана безбедност деце и наставника у школи у Брадарцу, оснажена образовно-ваcпитна улога школе и ојачан предузетнички дух ученика.

И.Р.

Share.

Comments are closed.

Skip to content